poniedziałek, 8 czerwca 2020

Zupa krem pomidorowa z szpinakiem i jogurtem – przepis idealny w diecie odchudzającej





Krem pomidorowy z dodatkiem liści szpinaku. Podana z jogurtem i pestkami dyni. Czyli dużo różnych konsystencji oraz dużo różnych smaków. Może stanowić idealną niskokaloryczną opcję na obiad lub kolację.

Składniki:
  • cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • pasata pomidorowa 500g
  • litr wody lub bulionu
  • szpinak 100g
  • dodatkowo: szpinak do ozdoby, jogurt naturalny, pestki dyni
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę, czosnek, chilli oraz seler naciowy. Kiedy zmiękną dodaj startą na grubych oczkach marchew. Chwile podsmaż. Następnie zalej pasatą oraz bulionem. Gotuj 30 minut a następnie zmiksuj. Dopraw do smaku. Do jeszcze gorącej zupy wrzuć szpinak. Wymieszaj. Nie musisz już gotować, szpinak zmniejszy swoją objętość. Podawaj z posiekanym świeżym szpinakiem, jogurtem naturalnym oraz pestkami dyni.




2 komentarze: