Krem pomidorowy z
dodatkiem liści szpinaku. Podana z jogurtem i pestkami dyni. Czyli
dużo różnych konsystencji oraz dużo różnych smaków. Może
stanowić idealną niskokaloryczną opcję na obiad lub kolację.
Składniki:
- cebula
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- sól, pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- pasata pomidorowa 500g
- litr wody lub bulionu
- szpinak 100g
- dodatkowo: szpinak do ozdoby, jogurt naturalny, pestki dyni
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmaż
posiekaną cebulę, czosnek, chilli oraz seler naciowy. Kiedy zmiękną
dodaj startą na grubych oczkach marchew. Chwile podsmaż. Następnie
zalej pasatą oraz bulionem. Gotuj 30 minut a następnie zmiksuj.
Dopraw do smaku. Do jeszcze gorącej zupy wrzuć szpinak. Wymieszaj.
Nie musisz już gotować, szpinak zmniejszy swoją objętość.
Podawaj z posiekanym świeżym szpinakiem, jogurtem naturalnym oraz
pestkami dyni.
Bardzo ładnie wygląda, dobrze by też smakowała z burratą.
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszna!
OdpowiedzUsuń