środa, 8 maja 2019

Zupa z czarnej fasoli, dobre źródło błonnika



Ta rozgrzewająca zupa jest idealna na chłodniejsze wieczory. Dobrze przyprawiona na pewno cię rozgrzeje. Sycąca, dzięki fasoli zawiera duże ilości błonnika. Dodatkowo może być źródłem magnezu oraz żelaza. Zupa ta nie zawiera 14 głównych alergenów.

Składniki:
  • 2 szklanki czarnej fasoli
  • 2 puszki pomidorów (800g)
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • pół szklanki brązowego ryżu
  • łyżka oleju rzepakowego
  • litr wody
  • sól, pieprz, 2łyżki miodu, papryka, imbir, gałka muszkatołowa, kurkuma, kminek, szczypta papryki wędzonej
Sposób przygotowania:

Jeżeli masz suche nasiona fasoli musisz je ugotować. Gotuj je na wolnym ogniu przez około 2h aż fasola będzie miękka.
Na łyżce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę. Kiedy zmięknie dodaj posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodaj ryż i zalej wodą. Gotuj około 30 minut mieszając co jakiś czas. Dodaj pomidory oraz fasolę. Dopraw. Gotuj jeszcze 10 minut. Można podawać z ziołami np. kolendrą lub majerankiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz