Ta
rozgrzewająca zupa jest idealna na chłodniejsze wieczory. Dobrze
przyprawiona na pewno cię rozgrzeje. Sycąca, dzięki fasoli zawiera
duże ilości błonnika. Dodatkowo może być źródłem magnezu oraz
żelaza. Zupa ta nie zawiera 14 głównych alergenów.
Składniki:
- 2 szklanki czarnej fasoli
- 2 puszki pomidorów (800g)
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- pół szklanki brązowego ryżu
- łyżka oleju rzepakowego
- litr wody
- sól, pieprz, 2łyżki miodu, papryka, imbir, gałka muszkatołowa, kurkuma, kminek, szczypta papryki wędzonej
Sposób
przygotowania:
Jeżeli
masz suche nasiona fasoli musisz je ugotować. Gotuj je na wolnym
ogniu przez około 2h aż fasola będzie miękka.
Na
łyżce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę. Kiedy zmięknie
dodaj posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodaj
ryż i zalej wodą. Gotuj około 30 minut mieszając co jakiś czas.
Dodaj pomidory oraz fasolę. Dopraw. Gotuj jeszcze 10 minut. Można
podawać z ziołami np. kolendrą lub majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz