środa, 1 maja 2019

Hummus z dyni, bogactwo witaminy A oraz pełnowartościowa wegańska przekąska




Hummus z dyni możemy zjeść jako przekąskę. Pokroić parę różnych warzyw np. marchewkę, paprykę – maczać w paście i przegryzać. Możemy wykorzystać hummus jako składnik kanapek. Bardzo delikatna i smaczna. Bogactwo witamin (A oraz C) oraz minerałów żelaza czy potasu. Hummus z dodatkiem dyni to przekąska wolna od 14 głównych allergenów. Jest w 100% wegańska oraz niskokaloryczna.

Składniki:
  • połowa małej dyni
  • 250g ugotowanej cieciorki (może być z puszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek (jedna potrzebna do upieczenia dyni, druga do podsmażenia cebuli i czosnku)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:


Dynię obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Wyłóż na papier do pieczenia i skrop lekko olejem. Upiecz – około godziny 180ºC

Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekana cebulkę a następnie czosnek. Dodaj ugotowaną dynięoraz cieciorkę. Zmiksuj oraz dopraw do smaku. Podawaj na zimno.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz