Hummus
z dyni możemy zjeść jako przekąskę. Pokroić parę różnych
warzyw np. marchewkę, paprykę – maczać w paście i przegryzać.
Możemy wykorzystać hummus jako składnik kanapek. Bardzo delikatna
i smaczna. Bogactwo witamin (A oraz C) oraz minerałów żelaza czy
potasu. Hummus z dodatkiem dyni to przekąska wolna od 14 głównych
allergenów. Jest w 100% wegańska oraz niskokaloryczna.
Składniki:
- połowa małej dyni
- 250g ugotowanej cieciorki (może być z puszki)
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (jedna potrzebna do upieczenia dyni, druga do podsmażenia cebuli i czosnku)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię
obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Wyłóż na papier do pieczenia
i skrop lekko olejem. Upiecz – około godziny 180ºC
Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekana cebulkę a następnie czosnek. Dodaj ugotowaną dynięoraz cieciorkę. Zmiksuj oraz dopraw do smaku. Podawaj na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz