Taką
zupę podała mi moja kochana przyjaciółka Marta, dodała mi do
niej parę papryczek chilli bo wie jak bardzo lubię ostre jedzenie.
Dzięki !!! Od tej pory robiłam tą zupę wielokrotnie. Można ją
przygotować z owocami morza ale również z kurczakiem, rybą, tofu
lub z samymi krewetkami. Ja użyłam mieszanki owoców morza –
krewetki, kalmary oraz muszle. Całość to idealne połączenie
pysznego wywaru rybno pomidorowego z chrupiącymi warzywami oraz
cienkim makaronem ryżowym. Na mojej liście do zrobienia podobna
zupka tylko zielona.
Składniki:
- 200g owoców morza lub samych krewetek
- 4 małe cebulki
- 4 ząbki czosnku
- 2cm świeżego imbiru
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 100g groszku cukrowego
- 100g kukurydzy baby
- puszka pomidorów
- łyżka przecieru pomidorowego
- puszka mleka kokosowego (400ml)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony kminek, kurkuma, papryka słodka oraz chilli
- Dodatkowo 150g makaronu ryżowego , ogórek zielony i szczypiorek
Sposób przygotowania:
Makaron
ryżowy przygotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Na oliwie z oliwek
podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Zmniejsz ogień i dodaj tarty
czosnek i imbir. Duś aż cebula będzie miękka. Dodaj pokrojone
warzywa oraz owoce morza, zwiększo ogień i chwile podsmażaj. Zalej
2 szklankami wrzątku i gotuj około 10 minut. Następnie zalej
pomidorami, dodaj przecier pomidorowy i gtuj kolejne 5 minut. Na
koniec dodaj przyprawy oraz mleczko kokosowe. Wymieszaj. Podawaj z
makaronem ryżowym, świeżym ogórkiem i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz