Zapiekanka
z bakłażana z beszamelem. To beszamel głównie nadaje pysznego
kremowego smaku. Dobrze doprawiony przez gałkę muszkatołową,
kurkumę oraz imbir. Smakowało nawet męskiej części spożywających
ten obiad, więc jest sukces!!!
Składniki:
- szklanka czerwonej ciecierzycy
- 2 bakłażany
- łyżka oleju
- 400g pomidorów w puszce
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka miodu
- tymianek
- 50g masła
- 2 łyżki mąki
- 200ml mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę
ugotuj.
Bakłażana
pokrój w plasterki. Posól i odstaw na 5 minut. Następnie lekko
skrop olejem i podsmaż go lub zgrilluj z dwóch stron.
Cebulę
pokrój w drobną kostkę i skarmelizuj na łyżce oleju. Dodaj
posiekany czosnek i chwilę podsmażaj. Zalej pomidorami z puszki i
gotuj aż sos się zredukuje. Dopraw do smaku solą, pieprzem, miodem
oraz tymiankiem. Wymieszaj z ciecierzycą.
W
garnku rozpuść masło, dodaj mąkę tworząc zasmażkę. Zalej
mlekiem. Dopraw solą, pieprzem gałką muszkatołową, imbirem i
kurkumą.
Przejdź
do składania zapiekanki: Bakłażan, sos pomidorowy, beszamel i tak
kolejno do wyczerpania składników. Zapiecz w piekarniku 180ºC
przez około 20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz