środa, 9 maja 2018

Zapiekanka z bakłażana, pełnowartościowy obiad wegetariański



Zapiekanka z bakłażana z beszamelem. To beszamel głównie nadaje pysznego kremowego smaku. Dobrze doprawiony przez gałkę muszkatołową, kurkumę oraz imbir. Smakowało nawet męskiej części spożywających ten obiad, więc jest sukces!!!

Składniki:

  • szklanka czerwonej ciecierzycy
  • 2 bakłażany
  • łyżka oleju
  • 400g pomidorów w puszce
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka miodu
  • tymianek
  • 50g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200ml mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę ugotuj.
Bakłażana pokrój w plasterki. Posól i odstaw na 5 minut. Następnie lekko skrop olejem i podsmaż go lub zgrilluj z dwóch stron.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i skarmelizuj na łyżce oleju. Dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmażaj. Zalej pomidorami z puszki i gotuj aż sos się zredukuje. Dopraw do smaku solą, pieprzem, miodem oraz tymiankiem. Wymieszaj z ciecierzycą.
W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę tworząc zasmażkę. Zalej mlekiem. Dopraw solą, pieprzem gałką muszkatołową, imbirem i kurkumą.
Przejdź do składania zapiekanki: Bakłażan, sos pomidorowy, beszamel i tak kolejno do wyczerpania składników. Zapiecz w piekarniku 180ºC przez około 20-30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz