czwartek, 17 maja 2018

Faszerowane słodkie ziemniaki – pomysł na mięso mielone



Często w domu przygotowuję sos pomidorowy z mięsem mielonym – jest idealne do lasagne, spaghetti czy innych makaronów. Tym razem wykorzystałam go jako farsz do słodkich ziemniaków. Rewelacja, wszystkim domownikom bardzo smakowało.

Składniki:

  • 300g mięsa mielonego o niskiej zawartości tłuszczu (ja użyłam 15%)
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia
  • 200g pomidorów z puszki
  • 4 małe słodkie ziemniaki
  • łyżeczka masła

Sposób przygotowania:


Słodkie ziemniaki ugotuj – trwa to około godziny (w zależności od wielkości). Odstaw by ostygły a następnie przekrój na pół. Wydrąż środek. Przepuść przez praskę i wymieszaj z masłem. Dodaj sól, i pieprz, przełóż do rękawa cukierniczego.
Na łyżeczce oleju lub oliwy z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Zalej pomidorami i dodaj mięso mielone. Gotuj aż sos się zredukuje. Dopraw do smaku. Tak przygotowanym sosem faszeruj ziemniaki. Na wierzch wyciśnij słodkie pure. Zapiecz w piekarniku (około 15 minut)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz