Często
w domu przygotowuję sos pomidorowy z mięsem mielonym – jest
idealne do lasagne, spaghetti czy innych makaronów. Tym razem
wykorzystałam go jako farsz do słodkich ziemniaków. Rewelacja,
wszystkim domownikom bardzo smakowało.
Składniki:
- 300g mięsa mielonego o niskiej zawartości tłuszczu (ja użyłam 15%)
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia
- 200g pomidorów z puszki
- 4 małe słodkie ziemniaki
- łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Słodkie
ziemniaki ugotuj – trwa to około godziny (w zależności od
wielkości). Odstaw by ostygły a następnie przekrój na pół.
Wydrąż środek. Przepuść przez praskę i wymieszaj z masłem.
Dodaj sól, i pieprz, przełóż do rękawa cukierniczego.
Na
łyżeczce oleju lub oliwy z oliwek podsmaż drobno posiekaną
cebulkę a następnie czosnek. Zalej pomidorami i dodaj mięso
mielone. Gotuj aż sos się zredukuje. Dopraw do smaku. Tak
przygotowanym sosem faszeruj ziemniaki. Na wierzch wyciśnij słodkie
pure. Zapiecz w piekarniku (około 15 minut)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz