niedziela, 22 kwietnia 2018

Chleb Pani Gieni – samo zdrowie, pełen nasion oraz błonnika a do tego jaki pyszny.




Zastanawialiście się kiedyś co byście wybrali do jedzenia gdybyście mieli jeść jedną rzecz do końca życia? Czy jest coś takiego co wam bardzo smakuje i myślicie, że nigdy by się wam nie znudziło? Analizowałam to pytanie już niezliczoną ilość razy. Mój ulubiony temat jak nie mogę zasnąć. Na 100% wybrałabym ten chleb. Chrupiący z wierzchu, miękki w środku. Nie nudzi się bo ma w sobie pestki dyni i siemię lniane dzięki czemu jest co przegryźć. Przepis może wydawać się skomplikowany ja bym jednak się nie poddawała. Po pierwszym pieczeniu wszystko się rozjaśni. Powodzenia.

Składniki na zakwas:

  • mąka żytnia z pełnego przemiału
  • woda

Składniki na pierwszy etap:

  • zakwas 300ml
  • szklanka letniej wody
  • szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału

Składniki na drugi etap:

  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki pestek dyni lub słonecznika
  • 3 łyżeczki soli
  • kilogram mąki pszennej (typ 550)
  • 3 szklanki letniej wody
  • 1/4 opakowania drożdży

Sposób przygotowania – zakwas

Zakwas przygotowujemy około tygodnia. Na początku mieszamy pół szklanki mąki i pół szklanki letniej wody. Najlepiej w szklanym naczyniu np. słoiku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12h. Po tym czasie mieszamy i odstawiamy na kolejne 12h. Na drugi dzień dokarmiamy zakwas kolejną porcją mąki i wody. Mieszamy i odstawiamy na 12h. Następnie ponownie mieszamy i czekamy kolejne 12h. Czynność powtarzamy przez 7 dni.

Sposób przygotowania – etap pierwszy

Z przepisu wychodzą mi 3 małe bochenki chleba. 300ml zakwasu mieszamy z letnią wodą oraz z mąką z pełnego przemiału. Odstawiamy na 8-12h

Sposób przygotowania – etap drugi

Mieszamy z resztą składników. Odstawiamy na 2h. Po 2h przekładamy do natłuszczonych foremek wysypanych mąką. Odstawiamy na godzinę. Możemy w tym czasie też nagrzać piekarnik -180ºC. Wkładamy do piekarnika i pieczemy godzinę aż skórka nabierze brązowego koloru.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz