Zastanawialiście
się kiedyś co byście wybrali do jedzenia gdybyście mieli jeść
jedną rzecz do końca życia? Czy jest coś takiego co wam bardzo
smakuje i myślicie, że nigdy by się wam nie znudziło?
Analizowałam to pytanie już niezliczoną ilość razy. Mój
ulubiony temat jak nie mogę zasnąć. Na 100% wybrałabym ten chleb.
Chrupiący z wierzchu, miękki w środku. Nie nudzi się bo ma w
sobie pestki dyni i siemię lniane dzięki czemu jest co przegryźć.
Przepis może wydawać się skomplikowany ja bym jednak się nie
poddawała. Po pierwszym pieczeniu wszystko się rozjaśni.
Powodzenia.
Składniki na zakwas:
- mąka żytnia z pełnego przemiału
- woda
Składniki na pierwszy etap:
- zakwas 300ml
- szklanka letniej wody
- szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału
Składniki na drugi etap:
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 3/4 szklanki pestek dyni lub słonecznika
- 3 łyżeczki soli
- kilogram mąki pszennej (typ 550)
- 3 szklanki letniej wody
- 1/4 opakowania drożdży
Sposób przygotowania – zakwas
Zakwas
przygotowujemy około tygodnia. Na początku mieszamy pół szklanki
mąki i pół szklanki letniej wody. Najlepiej w szklanym naczyniu
np. słoiku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
na 12h. Po tym czasie mieszamy i odstawiamy na kolejne 12h. Na drugi
dzień dokarmiamy zakwas kolejną porcją mąki i wody. Mieszamy i
odstawiamy na 12h. Następnie ponownie mieszamy i czekamy kolejne
12h. Czynność powtarzamy przez 7 dni.
Sposób przygotowania – etap pierwszy
Z
przepisu wychodzą mi 3 małe bochenki chleba. 300ml zakwasu mieszamy
z letnią wodą oraz z mąką z pełnego przemiału. Odstawiamy na
8-12h
Sposób przygotowania – etap drugi
Mieszamy
z resztą składników. Odstawiamy na 2h. Po 2h przekładamy do
natłuszczonych foremek wysypanych mąką. Odstawiamy na godzinę.
Możemy w tym czasie też nagrzać piekarnik -180ºC.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy godzinę aż skórka nabierze
brązowego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz