Kuskus pochodzi z rejonu
północnej afryki i jest wytwarzany z pszenicy. Zazwyczaj serwowany
z gulaszem u mnie jednak w wersji z warzywami jako sałatka. Kuskus
jest bardzo delikatny w swojej konsystencji oraz bardzo lekki co
sprawia, że idealnie nadaje się jako dodatek do dań mięsnych.
Jest to też dobry zamiennik w przypadku kiedy ryż czy makaron już
nam się znudziły...
Składniki:
- szklanka kuskusu
- 1,5 szklanki bulionu
- cebula średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- brokuł
- 200g sera feta
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, chilli
Sposób przygotowania:
Do większego naczynia np
miski wsyp kuskus. Zalej wrzącym bulionem i zakryj. Kuskus powinien
napęcznieć przez około 5 minut. Na patelni podsmaż pokrojoną w
kostkę cebulę. Kiedy cebula ładnie się zeszkli dodaj posiekany
czosnek. Od brokuła oddziel różyczki i podgotuj we wrzącej wodzie
przez około 10 minut. Ser feta pokrój w kostkę. Kuskus wymieszaj z
oliwa z oliwek, solą, pieprzem, chlli oraz cebulkę i czosnkiem.
Dodaj brokuła oraz ser feta.
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńkolorowo... brokuł został chyba zaliczony do jednego z dziesięciu najbardziej zdrowych warzyw... poza tym to całkiem ładny kwiat:-)
OdpowiedzUsuń