sobota, 28 maja 2016

Sałatka z kuskusu – dobry pomysł na dodatek do grilla.



Kuskus pochodzi z rejonu północnej afryki i jest wytwarzany z pszenicy. Zazwyczaj serwowany z gulaszem u mnie jednak w wersji z warzywami jako sałatka. Kuskus jest bardzo delikatny w swojej konsystencji oraz bardzo lekki co sprawia, że idealnie nadaje się jako dodatek do dań mięsnych. Jest to też dobry zamiennik w przypadku kiedy ryż czy makaron już nam się znudziły...

Składniki:

  • szklanka kuskusu
  • 1,5 szklanki bulionu
  • cebula średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • brokuł
  • 200g sera feta
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, chilli

Sposób przygotowania:



Do większego naczynia np miski wsyp kuskus. Zalej wrzącym bulionem i zakryj. Kuskus powinien napęcznieć przez około 5 minut. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula ładnie się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Od brokuła oddziel różyczki i podgotuj we wrzącej wodzie przez około 10 minut. Ser feta pokrój w kostkę. Kuskus wymieszaj z oliwa z oliwek, solą, pieprzem, chlli oraz cebulkę i czosnkiem. Dodaj brokuła oraz ser feta.



2 komentarze:

  1. kolorowo... brokuł został chyba zaliczony do jednego z dziesięciu najbardziej zdrowych warzyw... poza tym to całkiem ładny kwiat:-)

    OdpowiedzUsuń