czwartek, 28 stycznia 2016

Miseczki z tortilli pełnoziarnistej wypełnione gulaszem meksykańskim z indyka.



Aby zrobić miseczki wykorzystałam tortille pełnoziarniste. Jest to ciekawy pomysł na podanie ulubionej sałatki lub np. w tym przypadku gulaszu meksykańskiego. Ciasto tortilli zachowuje swój kształt i nie nasiąka gulaszem dlatego nie musimy się obawiać, że nasze miseczki pękną lub się rozkruszą. Cała potrawa jest niskokaloryczna, pełna witamin, minerałów oraz dobrego dla naszego przewodu pokarmowego – błonnika.


Składniki:

  • 6 tortilli pełnoziarnistych (przepis tutaj)
  • 400g piersi z indyka
  • 2 duże cebule
  • papryka czerwona
  • puszka kukurydzy (250g)
  • puszka czerwonej fasoli (250g)
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 łyżeczki cukru
  • chilli, sól, pieprz
  • garść rukoli do podania
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:


Na patelni na łyżce oleju podsmaż posiekana w piórka cebulę. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę indyka (najlepiej zamarynować indyka dzień wcześniej w chilli, soli i pieprzu) i co jakiś czas mieszaj. Następnie dodaj pokrojona w paski paprykę czerwoną i podsmażaj przez około 5 minut aż papryka zmięknie. Zalej pomidorami z puszki i gotuj na wolnym ogniu około półtorej godziny. Dodaj kukurydzę oraz czerwoną fasolę i podgrzej całość. Na koniec dopraw cukrem, solą i pieprzem oraz jeśli lubisz bardzo pikantne dodaj więcej chilli.

Tortille pełnoziarniste posmaruj olejem a następnie ułóż w miseczce. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180ºC) na około 10 minut. Uważaj żeby placki się nie przypaliły.




1 komentarz: