poniedziałek, 17 lutego 2014

Polskie shepherd's pie


Bardzo prosta i smaczna potrawa. Zainspirowana kuchnią angielską i moim ulubionym shepherd's pie. Chociaż „pie” wcale nie oznacza placka ani żadnych słodkości. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że podawany jest w dużym okrągłym żaroodpornym naczyniu i wyglądem przypomina ciasto. U mnie wersja prostokątna z polskim akcentem – kapusta kiszoną.

Składniki:

  • mięso mielone (500g)
  • kapusta kiszona (500g)
  • ziemniaki (około kilogram)
  • masło (2 łyżki)
  • mleko (pół szklanki)
  • cebula (1 duża sztuka)
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:



Ziemniaki gotujemy a następnie dukamy je na gładkie puree razem z masłem i mlekiem. Na patelni podsmażamy cebulkę i mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem. Do naczynia żaroodpornego wkładamy podsmażone mięso mielone, następnie kapustę kiszoną oraz ziemniaki. Zapiekamy około 45 minut w temperaturze 180°C aż ziemniaki się zarumienią. 








2 komentarze:

  1. Też uwielbiam pomysły kuchni angielskiej. Koniecznie wypróbuje Twoją zapiekankę!

    Polecam mój całkiem nowy a smaczny blog kulinarny :)
    http://sherlockscat.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. może spróbuję ziemniaki potraktować w ten sposób... jeszcze nie wiem. Pomysł na jednodaniowy obiad !!!

    OdpowiedzUsuń