Ogłaszam
wszem i wobec, że ta zupa jest moją ulubioną. Zawiera bardzo dużo
złożonych smaków i jej przygotowanie jest bardzo szybkie. Zupa
zawiera dużo warzyw, kurczaka oraz dodatek skrobiowy w tym wypadku
makaron orzo, który trochę przypomina ryż. Lekko pikantna, z nutą
imbiru a świeżości nadaje jej kolendra. Mmmmmm, chyba jutro ją
powtórzę.
Składniki:
- 400g piersi z kurczaka
- szklanka makaronu orzo
- duża czerwona papryka
- duża cebula
- 2 puszki pomidorów (800g)
- 400ml wody lub bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1cm imbiru
- świeża kolendra
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, kurkuma
- ewentualnie cytryna do podania
Sposób przygotowania:
Makaron
ugotuj w osolonej wodzie a następnie ostudź w zimnej wodzie. W
dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż drobno posiekaną
cebulę. Czosnek i imbir posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Wrzuć
posiekany czosnek, imbir oraz paprykę do garnka i podsmażaj przez
co najmniej minutę. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmażaj
aż białko się zetnie. Zalej pomidorami oraz wodą/bulionem i
doprowadź do wrzenia. Gotuj około 15 minut. Dopraw do smaku.
Wymieszaj z makaronem. Posyp świeżą kolendrą. Możesz podawać z
sokiem z cytryny.
Wygląda wyśmienicie - aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń