poniedziałek, 5 lutego 2018

Pyszny pomysł na kurczaka – zupa z czerwonych warzyw z makaronem orzo. Danie jednogarnkowe i szybkie.


Ogłaszam wszem i wobec, że ta zupa jest moją ulubioną. Zawiera bardzo dużo złożonych smaków i jej przygotowanie jest bardzo szybkie. Zupa zawiera dużo warzyw, kurczaka oraz dodatek skrobiowy w tym wypadku makaron orzo, który trochę przypomina ryż. Lekko pikantna, z nutą imbiru a świeżości nadaje jej kolendra. Mmmmmm, chyba jutro ją powtórzę.

Składniki:

  • 400g piersi z kurczaka
  • szklanka makaronu orzo
  • duża czerwona papryka
  • duża cebula
  • 2 puszki pomidorów (800g)
  • 400ml wody lub bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1cm imbiru
  • świeża kolendra
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, kurkuma
  • ewentualnie cytryna do podania

Sposób przygotowania:


Makaron ugotuj w osolonej wodzie a następnie ostudź w zimnej wodzie. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Czosnek i imbir posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Wrzuć posiekany czosnek, imbir oraz paprykę do garnka i podsmażaj przez co najmniej minutę. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmażaj aż białko się zetnie. Zalej pomidorami oraz wodą/bulionem i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 15 minut. Dopraw do smaku. Wymieszaj z makaronem. Posyp świeżą kolendrą. Możesz podawać z sokiem z cytryny.



1 komentarz: