środa, 7 lutego 2018

Roladki z bakłażana i mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Pomysł na pyszny obiad. Wskazówki co zrobić by bakłażan nie pochłaniał ogromnej ilości tłuszczu.


Bakłażan sam w sobie zawiera śladowe ilości tłuszczu. Niestety podczas obróbki może go bardzo dużo pochłonąć. Więc uważam, że w tym przypadku trzeba użyć małych trików tak by nie napił się tłuszczu za dużo a był upieczony. Warto posolić go na początku (z dwóch stron) i odstawić na parę minut. Następnie możemy natłuścić patelnię papierem ręcznikowym zanurzonym w oleju lub użyć specjalnego sprayu, który równomiernie rozprowadzi olej po patelni. Następnie smażymy z dwóch stron. Taki bakłażan powinien być upieczony i miękki i bardzo bardzo smaczny.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • łyżka oleju
  • 250g mięsa mielonego wołowego o niskiej zawartości tłuszczu
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • 600g pomidorów z puszki
  • sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania:


Bakłażana pokrój wzdłuż. Rozłóż na desce i posól. Odstaw na 5 minut a następnie obróć i posól ponownie.

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na odrobinie oleju. Dodaj posiekany czosnek i lekko podsmaż. Przełóż do miski. Dodaj mięso mielone i dopraw. Wymieszaj
.
Pomidory wymieszaj z przyprawami i wlej do naczynia żaroodpornego.

Patelnię posmaruj lekko olejem i podpiecz bakłażana z każdej strony.


Następnie uformuj kulki z mięsa mielonego i zawijaj je w bakłażana. Ułóż w naczyniu żaroodpornym w którym jest sos pomidorowy. Zapiecz – co najmniej godzina w 180ºC.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz