Bakłażan
sam w sobie zawiera śladowe ilości tłuszczu. Niestety podczas
obróbki może go bardzo dużo pochłonąć. Więc uważam, że w tym
przypadku trzeba użyć małych trików tak by nie napił się
tłuszczu za dużo a był upieczony. Warto posolić go na początku
(z dwóch stron) i odstawić na parę minut. Następnie możemy
natłuścić patelnię papierem ręcznikowym zanurzonym w oleju lub
użyć specjalnego sprayu, który równomiernie rozprowadzi olej po
patelni. Następnie smażymy z dwóch stron. Taki bakłażan powinien
być upieczony i miękki i bardzo bardzo smaczny.
Składniki:
- 2 bakłażany
- łyżka oleju
- 250g mięsa mielonego wołowego o niskiej zawartości tłuszczu
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- 600g pomidorów z puszki
- sól, pieprz, bazylia
Sposób przygotowania:
Bakłażana
pokrój wzdłuż. Rozłóż na desce i posól. Odstaw na 5 minut a
następnie obróć i posól ponownie.
Cebulę
posiekaj drobno i podsmaż na odrobinie oleju. Dodaj posiekany
czosnek i lekko podsmaż. Przełóż do miski. Dodaj mięso mielone i
dopraw. Wymieszaj
.
Pomidory
wymieszaj z przyprawami i wlej do naczynia żaroodpornego.
Patelnię
posmaruj lekko olejem i podpiecz bakłażana z każdej strony.
Następnie
uformuj kulki z mięsa mielonego i zawijaj je w bakłażana. Ułóż
w naczyniu żaroodpornym w którym jest sos pomidorowy. Zapiecz –
co najmniej godzina w 180ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz