Aby
zrobić coś zdrowego, pełnowartościowego dla całej rodziny nie
trzeba stać cały dzień w garach. W niedzielę wracaliśmy z basenu
i wszyscy byliśmy bardzo głodni. W lodówce prawie że nic więc
wykorzystałam to co było. W szybkim gotowaniu najważniejsze jest
planowanie. Zastanawiam się co zajmie najwięcej czasu i co mogę
zrobić w międzyczasie. Dlatego pierwszy wstawiłam makaron. Za cel
uznałam, że sos musi być gotowy zanim makaron się ugotuje. Czyli
jakieś 15 minut. Udało się. A jak to zrobić znajdziesz poniżej w
przepisie.
Składniki (2 duże porcje, lub 2 średnie porcje + mały głodomorek)
- makaron penne (200g) – u mnie makaron z soczewicy – taki akurat miałam ale przyznam, że dobrze się komponuje z dynią.
- mascarpone (250g)
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1cm imbiru
- mała dynia piżmowa
- łyżka masła
- łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz, papryka słodka
- 2 łyżki posiekanych orzechów pecan (pamiętaj, że malutkim dzieciom lepiej jest podawać orzechy mielone a nie siekane czy w całości)
- 2 łyżki tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
Makaron
wrzuć do garnka, zalej wodą i lekko posól. Wstaw na kuchenkę i
gotuj aż będzie al dente. Mieszaj co jakiś czas aby nie przywarł
do dna garnka.
W
dużym garnku rozpuść masło, dodaj olej a następnie drobno
posiekaną cebulkę. Kiedy zmięknie dodaj posiekany czosnek oraz
imbir. Chwile podsmażaj. Dynię obierz i zetrzyj na tarce o grubych
oczkach. Podsmażaj co jakiś czas mieszając aż zmięknie. Dodaj mascarpone oraz przyprawy. Wymieszaj z makaronem.
Na
koniec możesz posypać tartym parmezanem oraz posiekanymi orzechami
pecan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz