W
zdrowym żywieniu zawsze kieruję się jedną zasadą. Ułatwia mi to
wymyślanie przepisów oraz gotowanie. Na początku wybieram warzywo
i myślę co mogę z niego przygotować. Jakie dodatki dobrać. Zjeść
pieczone czy na surowo. Dzięki temu bez problemy spożywam 5 porcji
warzyw i owoców w ciągu dnia. Tym razem przygotowałam pieczone
warzywa: marchewkę, pietruszkę oraz słodkiego ziemniaka.
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- duży słodki ziemniak
- sól, pieprz, chilli, kminek mielony
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania.
Warzywa
obierz lub jak lubisz zostaw skórkę. Pokrój na frytki. Dopraw
solą, pieprzem, chilli oraz mielonym kminkiem. Skrop oliwą z
oliwek. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Wrzuć warzywa i
wstaw do piekarnika na około godzinę (180ºC).
Możesz zamieszać po pół godzinie by warzywa równomiernie się
podpiekły.
Pieczone warzywa są moim niedawnym odkryciem, ale na maksa skradły moje podniebienie :)
OdpowiedzUsuń