poniedziałek, 15 stycznia 2018

Pieczone warzywa idealna przekąska lub kolacja na ciepło. Uwielbiana przez dużych i małych.


W zdrowym żywieniu zawsze kieruję się jedną zasadą. Ułatwia mi to wymyślanie przepisów oraz gotowanie. Na początku wybieram warzywo i myślę co mogę z niego przygotować. Jakie dodatki dobrać. Zjeść pieczone czy na surowo. Dzięki temu bez problemy spożywam 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Tym razem przygotowałam pieczone warzywa: marchewkę, pietruszkę oraz słodkiego ziemniaka.

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • duży słodki ziemniak
  • sól, pieprz, chilli, kminek mielony
  • 2 łyżki oliwy z oliwek



Sposób przygotowania.


Warzywa obierz lub jak lubisz zostaw skórkę. Pokrój na frytki. Dopraw solą, pieprzem, chilli oraz mielonym kminkiem. Skrop oliwą z oliwek. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Wrzuć warzywa i wstaw do piekarnika na około godzinę (180ºC). Możesz zamieszać po pół godzinie by warzywa równomiernie się podpiekły.



1 komentarz:

  1. Pieczone warzywa są moim niedawnym odkryciem, ale na maksa skradły moje podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń