czwartek, 23 listopada 2017

Ryba w stylu meksykańskim. Pikantna i zabójczo smaczna – sprzyja produkcji serotoniny!!!


Na blogu pomysł na potrawę z ryby. Tym razem dorsz w stylu meksykańskim. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Mam nadzieję, że spodoba wam się i spróbujecie. Ryby są dobrym źródłem białka oraz przede wszystkim kwasów tłuszczowych z rodziny omega – 3. Spożywanie ryb może korzystnie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka chorób naczyniowo – sercowych, sprzyja zwiększeniu cholesterolu HDL, wspomagają pracę układu nerwowego.

Składniki:

  • 2 filety z dorsza (500g)
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • puszka czerwonej fasoli
  • mała puszka kukurydzy
  • łyżka oliwy z oliwek
  • chilli, papryka słodka, pieprz, kminek mielony, sól

Sposób przygotowania:


Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Kiedy lekko się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Zalej pomidorami oraz szklanką wody. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Gotuj około 20 minut aż sos się lekko zredukuje. Dodaj fasolę i kukurydzę. Sos przelej do naczynia do zapiekania. Na wierzch ułóż kawałki ryby. Zapiecz w piekarniku -180ºC – około 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz