Na
blogu pomysł na potrawę z ryby. Tym razem dorsz w stylu
meksykańskim. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Mam
nadzieję, że spodoba wam się i spróbujecie. Ryby są dobrym
źródłem białka oraz przede wszystkim kwasów tłuszczowych z
rodziny omega – 3. Spożywanie ryb może korzystnie wpłynąć na
zmniejszenie ryzyka chorób naczyniowo – sercowych, sprzyja
zwiększeniu cholesterolu HDL, wspomagają pracę układu nerwowego.
Składniki:
- 2 filety z dorsza (500g)
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- puszka czerwonej fasoli
- mała puszka kukurydzy
- łyżka oliwy z oliwek
- chilli, papryka słodka, pieprz, kminek mielony, sól
Sposób przygotowania:
Na
oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Kiedy lekko się
zeszkli dodaj posiekany czosnek. Zalej pomidorami oraz szklanką
wody. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Gotuj około 20 minut aż
sos się lekko zredukuje. Dodaj fasolę i kukurydzę. Sos przelej do
naczynia do zapiekania. Na wierzch ułóż kawałki ryby. Zapiecz w
piekarniku -180ºC –
około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz