Wydawać by się mogło, że bakłażana trzeba obrać przed przygotowaniem, bo twarda i gruba... Jestem zdecydowanie na nie!!! Skórkę należy zostawić ponieważ zawiera błonnik oraz związki fenolowe oraz podążając za starą zasadą i jakże prawdziwą, że pod skórką jest najwięcej witamin. Jedyne na co należy zwrócić uwagę to to że bakłażana nie powinniśmy jeść na surowo gdyż zawiera solaninę. Warto też posolić go i odstawić na chwilę a następnie osuszyć wtedy straci swój gorzkawy smak.
Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 500g pomidorów z puszki
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- bazylia
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- chilli, imbir, sól, pieprz
- 150g makaronu (trottole)
Sposób przygotowania:
Bakłażana
pokrój w kostkę razem ze skórką. Posól i odstaw na 15 minut. W
garnku na oleju podsmażyć posiekaną drobno cebulkę. Kiedy zeszkli
się dodaj posiekany czosnek a następnie osuszonego z wody
bakłażana. Podsmażaj około 10 minut a następnie zalej
pomidorami. Gotuj około 30 minut a na końcu dopraw papryczką
chilli, imbirem, bazylią, solą i pieprzem. Makaron ugotuj, odcedź
i wymieszaj z sosem. Podawaj posypane świeżą bazylią oraz
siemieniem lnianym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz