czwartek, 6 kwietnia 2017

Makaron z sosem z bakłażana i pomidorów. Czy można jeść skórkę z bakłażana?


Wydawać by się mogło, że bakłażana trzeba obrać przed przygotowaniem, bo twarda i gruba... Jestem zdecydowanie na nie!!! Skórkę należy zostawić ponieważ zawiera błonnik oraz związki fenolowe oraz podążając za starą zasadą i jakże prawdziwą, że pod skórką jest najwięcej witamin. Jedyne na co należy zwrócić uwagę to to że bakłażana nie powinniśmy jeść na surowo gdyż zawiera solaninę. Warto też posolić go i odstawić na chwilę a następnie osuszyć wtedy straci swój gorzkawy smak.


Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 500g pomidorów z puszki
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • bazylia
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • chilli, imbir, sól, pieprz
  • 150g makaronu (trottole)

Sposób przygotowania:


Bakłażana pokrój w kostkę razem ze skórką. Posól i odstaw na 15 minut. W garnku na oleju podsmażyć posiekaną drobno cebulkę. Kiedy zeszkli się dodaj posiekany czosnek a następnie osuszonego z wody bakłażana. Podsmażaj około 10 minut a następnie zalej pomidorami. Gotuj około 30 minut a na końcu dopraw papryczką chilli, imbirem, bazylią, solą i pieprzem. Makaron ugotuj, odcedź i wymieszaj z sosem. Podawaj posypane świeżą bazylią oraz siemieniem lnianym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz