poniedziałek, 31 października 2016

Omlety z sałatką grecką – wysokobiałkowe danie z porcją warzyw.


Omlety to wyjątkowo szybki sposób na przygotowanie wysokobiałkowego posiłku. Jednak zwykły omlet może nam się szybko znudzić. Dlaczego by nie spróbować omleta faszerowanego w środku sałatką grecką? Z sałatą, oliwkami, czerwoną cebulą, serem feta i pomidorami? Moim zdaniem to idealny pomysł na lunch albo szybką kolację.


Składniki:


  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • garść mieszanki sałat
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • garść oliwek
  • 50g sera feta
  • łyżeczka masła


Sposób przygotowania:



Jajka ubij widelcem razem z solą i pieprzem. Na średniej wielkości patelni rozgrzej masło a następnie wylej mieszaninę jaj. Ogień pod patelnią nie powinien być za mocny, gdyż omlet może się wtedy spalić na zewnątrz i być jeszcze surowy w środku. Kiedy jajka się zetną ułóż na nim sałatę, ser feta, posiekaną w piórka cebulkę, pomidorki oraz oliwki. Złóż na pół i gotowe!!!




1 komentarz:

  1. omlet.... pychota, zwykle jadałam słodkie, fajny pomysł taki wytrawny:-)

    OdpowiedzUsuń