środa, 25 lutego 2015

Zielone krokiety, czyli wariacja na temat krokieta.



Tradycyjne krokiety wypełnione są nadzieniem mięsnym lub kapustą i grzybami. Postanowiłam trochę poszaleć i przygotować takie krokiety z brokuła i sera koziego. Niestety barszczyk czerwony do nich zupełnie nie pasuje. Ale co tam, wszyscy jedli aż im się uszy trzęsły:-)

Składniki na naleśniki (około 14sztuk):

  • 2 jajka
  • 500ml wody
  • 300g mąki
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na farsz:

  • jeden duży brokuł
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 100g sera koziego
  • gałka muszkatołowa
  • olej do podsmażenia

Dodatkowo:

  • jedno jajko
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszać. Ja zawsze używam do tego blendera, jest o wiele szybciej. W tym czasie nagrzewam patelnię. Patelni nie smaruję olejem, gdyż został on dodany do ciasta. Zawsze używam patelni teflonowej.

Brokuł kroję na mniejsze części. Gotuję przez około dziesięć minut. Odcedzam i odstawiam do ostygnięcia. Na patelni podsmażam drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaję gałkę muszkatołową, odrobinę pieprzu i soli. Ugotowane brokuły kroję na małe kawałki i mieszam z podsmażoną cebulką oraz serem kozim.


Tak przygotowanym farszem nadziewam naleśniki. Następnie panieruję i smażę na oleju. Po usmażeniu odkładam na ręcznik papierowy.




1 komentarz: