Tradycyjne krokiety
wypełnione są nadzieniem mięsnym lub kapustą i grzybami.
Postanowiłam trochę poszaleć i przygotować takie krokiety z
brokuła i sera koziego. Niestety barszczyk czerwony do nich zupełnie
nie pasuje. Ale co tam, wszyscy jedli aż im się uszy trzęsły:-)
Składniki na naleśniki (około 14sztuk):
- 2 jajka
- 500ml wody
- 300g mąki
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na farsz:
- jeden duży brokuł
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 100g sera koziego
- gałka muszkatołowa
- olej do podsmażenia
Dodatkowo:
- jedno jajko
- bułka tarta
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na
naleśniki dokładnie wymieszać. Ja zawsze używam do tego blendera,
jest o wiele szybciej. W tym czasie nagrzewam patelnię. Patelni nie
smaruję olejem, gdyż został on dodany do ciasta. Zawsze używam
patelni teflonowej.
Brokuł kroję na mniejsze
części. Gotuję przez około dziesięć minut. Odcedzam i odstawiam
do ostygnięcia. Na patelni podsmażam drobno posiekaną cebulkę a
następnie czosnek. Dodaję gałkę muszkatołową, odrobinę pieprzu
i soli. Ugotowane brokuły kroję na małe kawałki i mieszam z
podsmażoną cebulką oraz serem kozim.
Tak przygotowanym farszem
nadziewam naleśniki. Następnie panieruję i smażę na oleju. Po
usmażeniu odkładam na ręcznik papierowy.
krokiety na zielono, zdrowo i myslę ,że syto
OdpowiedzUsuń