Jako dietetyk często
korzystam z przepisów na potrawy, które są pełnowartościowe,
zawierają mnóstwo witamin, błonnika oraz są niskokaloryczne.
Zawsze staram się, żeby posiłki były smaczne, doprawione i
apetyczne. Tym razem przedstawiam pomysł na sałatkę z pieczonego
bakłażana i kurczaka.
Składniki:
- pierś z kurczaka (200g)
- bakłażan (300g)
- kulka mozzarelli
- garść rukoli
- 3 pomidorki koktajlowe
- łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, kolendra, kumin, chili, kardamon, papryka słodka, cynamon, imbir
Sposób przygotowania:
Bakłażana pokroić
wzdłuż i posolić. Odstawić na 5 minut. Kurczaka oraz bakłażana
włożyć do naczynia w którym będziemy piec. Doprawić solą,
kolendrą, kuminem, chili, kardamonem, słodką papryką oraz
szczyptą cynamonu i imbiru. Polać łyżką oleju i dokładnie
wymieszać. Piec przez 40 minut w 180ºC.
Na
talerzu ułożyć rukolę, pokrojoną mozzarellę, pomidorki a
następnie pokrojonego kurczaka i bakłażana. Myślę, że smak i
aromat zaspokoi Wasze podniebienia:-)
Fajny przepis ,nie tylko na wiosnę:-)
OdpowiedzUsuń