wtorek, 7 kwietnia 2015

Niskowęglowodanowa i niskokaloryczna kolacja





Jako dietetyk często korzystam z przepisów na potrawy, które są pełnowartościowe, zawierają mnóstwo witamin, błonnika oraz są niskokaloryczne. Zawsze staram się, żeby posiłki były smaczne, doprawione i apetyczne. Tym razem przedstawiam pomysł na sałatkę z pieczonego bakłażana i kurczaka.

Składniki:

  • pierś z kurczaka (200g)
  • bakłażan (300g)
  • kulka mozzarelli
  • garść rukoli
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, kolendra, kumin, chili, kardamon, papryka słodka, cynamon, imbir

Sposób przygotowania:


Bakłażana pokroić wzdłuż i posolić. Odstawić na 5 minut. Kurczaka oraz bakłażana włożyć do naczynia w którym będziemy piec. Doprawić solą, kolendrą, kuminem, chili, kardamonem, słodką papryką oraz szczyptą cynamonu i imbiru. Polać łyżką oleju i dokładnie wymieszać. Piec przez 40 minut w 180ºC.

Na talerzu ułożyć rukolę, pokrojoną mozzarellę, pomidorki a następnie pokrojonego kurczaka i bakłażana. Myślę, że smak i aromat zaspokoi Wasze podniebienia:-)



1 komentarz: