Klasyczny deser
przygotowywany na wyspach Brytyjskich. Jest to połączenie kruchego
spodu z biszkoptem migdałowym przełożony dżemem truskawkowym.
Podana na ciepło z sorbetem truskawkowym może być czymś naprawdę
wyśmienitym:-)
Składniki na spód:
- 200g mąki
- 150g masła
- 60g cukru pudru
- żółtko
Składniki na nadzienie:
- 6 łyżek dżemu truskawkowego
- 100g masła
- 100g cukru
- 3 jajka
- 150g zmielonych migdałów
- pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 30g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Na początku
przygotowujemy kruche ciasto. Mieszamy mąkę z cukrem pudrem, masłem
i żółtkiem. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na pół
godziny. Następnie rozwałkowujemy cienką warstwę ciasta i
układamy w formie do pieczenia. Widelcem nakłuwamy tartę i
wstawiamy do lodówki na kolejne pół godziny. Następnie pieczemy
20 minut w 180ºC,
uważając by spód się nie podniósł. Jeżeli tak się stanie,
przebijamy go widelcem.
Następnie
przygotowujemy nadzienie. Masło rozpuszczamy i odstawiamy by lekko
przestygło. Miksujemy jajka z cukrem, dodajemy ekstrakt migdałowy,
masło oraz migdały i jeszcze chwilę mieszamy.
Na
podpieczony spód tarty wykładamy dżem truskawkowy i rozsmarowujemy
go. Następnie wylewamy na tartę przygotowane nadzienie, posypujemy
płatkami migdałowymi i pieczemy 30 minut w tej samej temperaturze.
i wyśmienicie wygląda, chętnie bym się poczęstowała
OdpowiedzUsuń