niedziela, 22 lutego 2015

Bakewell tart



Klasyczny deser przygotowywany na wyspach Brytyjskich. Jest to połączenie kruchego spodu z biszkoptem migdałowym przełożony dżemem truskawkowym. Podana na ciepło z sorbetem truskawkowym może być czymś naprawdę wyśmienitym:-)

Składniki na spód:

  • 200g mąki
  • 150g masła
  • 60g cukru pudru
  • żółtko

Składniki na nadzienie:

  • 6 łyżek dżemu truskawkowego
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • 150g zmielonych migdałów
  • pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 30g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:


Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Mieszamy mąkę z cukrem pudrem, masłem i żółtkiem. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkowujemy cienką warstwę ciasta i układamy w formie do pieczenia. Widelcem nakłuwamy tartę i wstawiamy do lodówki na kolejne pół godziny. Następnie pieczemy 20 minut w 180ºC, uważając by spód się nie podniósł. Jeżeli tak się stanie, przebijamy go widelcem.

Następnie przygotowujemy nadzienie. Masło rozpuszczamy i odstawiamy by lekko przestygło. Miksujemy jajka z cukrem, dodajemy ekstrakt migdałowy, masło oraz migdały i jeszcze chwilę mieszamy.


Na podpieczony spód tarty wykładamy dżem truskawkowy i rozsmarowujemy go. Następnie wylewamy na tartę przygotowane nadzienie, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy 30 minut w tej samej temperaturze.



1 komentarz: