poniedziałek, 20 października 2014

Tarta odtłuszczona z borówkami


Czy wam też ciężko czasem jest odmówić sobie czegoś słodkiego? Cały czas poszukuję nowych pomysłów na desery o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii. Może Wam też spodoba się mój pomysł na tartę z borówkami amerykańskimi i jogurtem naturalnym.

Składniki na spód:

  • 240g mąki pszennej
  • 120g masła
  • jedno żółtko
  • 4 łyżki zimnego mleka
  • łyżka cukru

Reszta składników:

  • jogurt naturalny (900ml)
  • żelatyna (5 łyżeczek)
  • borówki amerykańskie (300g)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • laska wanilii

Sposób przygotowania:



Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy masło, żółtko oraz mleko i zagniatamy ciasto. Najlepiej robić to bardzo sprawnie i nie za długo by za bardzo nie ogrzać ciasta. Wałkujemy ciasto bardzo cienko (nie dosypując mąki) i wykładamy do foremki wysmarowanej masłem. Dociskamy do brzegów oraz nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na około pół godziny do schłodzenia. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC i pieczemy spód przez 25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml zimnej wody i odstawiamy na 5 minut aż napęcznieje. Następnie zalewamy 100ml wrzątku i mieszamy aż całość się rozpuści. Mieszamy z jogurtem naturalnym, cynamonem i nasionami z laski wanilii. Tak przygotowaną masą zalewamy spód tarty i wstawiamy do lodówki na godzinę. Na koniec wykładamy wierzch borówkami i finito, smacznego.






2 komentarze:

  1. fajny pomysl, tym bardziej, że połaczenie jogurtu z borówkami mi smakuje

    OdpowiedzUsuń