Czy wam też ciężko
czasem jest odmówić sobie czegoś słodkiego? Cały czas poszukuję
nowych pomysłów na desery o niskiej zawartości tłuszczu i
kalorii. Może Wam też spodoba się mój pomysł na tartę z
borówkami amerykańskimi i jogurtem naturalnym.
Składniki na spód:
- 240g mąki pszennej
- 120g masła
- jedno żółtko
- 4 łyżki zimnego mleka
- łyżka cukru
Reszta składników:
- jogurt naturalny (900ml)
- żelatyna (5 łyżeczek)
- borówki amerykańskie (300g)
- pół łyżeczki cynamonu
- laska wanilii
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z cukrem,
dodajemy masło, żółtko oraz mleko i zagniatamy ciasto. Najlepiej
robić to bardzo sprawnie i nie za długo by za bardzo nie ogrzać
ciasta. Wałkujemy ciasto bardzo cienko (nie dosypując mąki) i
wykładamy do foremki wysmarowanej masłem. Dociskamy do brzegów
oraz nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na około pół
godziny do schłodzenia. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC
i pieczemy spód przez 25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę
rozpuszczamy w 100ml zimnej wody i odstawiamy na 5 minut aż
napęcznieje. Następnie zalewamy 100ml wrzątku i mieszamy aż
całość się rozpuści. Mieszamy z jogurtem naturalnym, cynamonem i
nasionami z laski wanilii. Tak przygotowaną masą zalewamy spód
tarty i wstawiamy do lodówki na godzinę. Na koniec wykładamy
wierzch borówkami i finito, smacznego.
fajny pomysl, tym bardziej, że połaczenie jogurtu z borówkami mi smakuje
OdpowiedzUsuńMniam smakowałaby mi taka tarta.
OdpowiedzUsuń