Składniki na około 8 sztuk:
- 250g maki tortowej
- 50g cukru
- szczypta soli
- 25g masła
- 25g drożdzy
- 1 żółtko
- pół szklanki mleka
oraz składniki na cynamonowe nadzienie:
- 100g brązowego cukru
- łyzka cynamonu
- 50g masła
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z
żółtkiem, mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na
30 minut. Mąkę, cukier oraz sól umieścić w dużej misce. Dodać
masło i utrzeć. Następnie wlać drożdże z mlekiem i ugniatać
ciasto przez około 10-15 minut. Ciasto będzie się lepić, więc
można dosypać trochę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około
godzinę.
W tym czasie można
przygotować nadzienie. Masło roztopić, wymieszać z cukrem i
cynamonem. Wstawić do lodówki.
Ciasto rozwałkować w
kształcie prostokąta. Posmarować cynamonowym nadzieniem i
zrolować. Kroić ostrym nożem i układać drożdżówki na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 190ºC.
Całość można ozdobić lukrem :-)
Uwielbiam drożdżowe cynamonowe. Mogę jedną? :)
OdpowiedzUsuńmogę sie poczęstować? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMmm, ten zapach, ten smak... Niebo w buzi :)
OdpowiedzUsuńcynamon jest cudowny, pachnie, smakuje i rozgrzewa szcególnie jak jest taki jesienny dzień. Mam nadzieje, że kiedyś będę mogła poczęstować się jedną w Twojej kuchni
OdpowiedzUsuń