Scones to słodkie
bułeczki pieczone na sodzie oczyszczonej. Są tradycyjną przekąską
w Wielkiej Brytanii i podaje je się zazwyczaj około 5:-) razem z
herbatą z mlekiem. Są trochę suche i łatwo się kruszą. Zawsze
podaje je się z dżemem, masłem czy bitą śmietaną. Poniżej
przedstawiam tradycyjne scones z przepisu z książki „Grandma's
Recipes”
Składniki na około 12 scones:
- 250g mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g masła
- 50g cukru
- 50g rodzynek
- 50g kandyzowanych wiśni
- 150ml mleka
Dodatkowo:
- masło do posmarowania
- dżem do posmarowania
- śmietana kremówka do przełożenia (około 200ml)
Sposób przygotowania:
► Nagrzać piekarnik do
200ºC.
► Wymieszać
mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.
► Dodać
masło i wcierać je w mąkę aż do uzyskania konsystencji
kruszonki.
► Następnie
dodać cukier, rodzynki oraz kandyzowane wiśnie przecięte na pół.
► Dodać
mleko i ugnieść ciasto do połączenia się składników
► Rozgnieść
ciasto palcami (nie trzeba wałkować) na grubość 2cm i wycinać
szklanką scones.
► Ułożyć
bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około
20 minut aż ładnie się zarumienią.
► Podawać
z masłem, dżemem, i bitą śmietaną. U mnie scones przełożone
dżemem i bitą śmietaną.
rozsmakowałam się w angielskiej herbacie, teraz czas na scones, jeżeli w najblizszym czasie nie upieke, to mam nadzieję, że kiedyś mnie poczęstujesz, wygladaja kusząco:-))
OdpowiedzUsuńUroczo się prezentują :)
OdpowiedzUsuń