wtorek, 14 października 2014

Serowe scones

Scones to inaczej bułeczki na sodzie oczyszczonej. Tradycyjnie podaje się je na słodko z rodzynkami. Jednak występuje tez wersja wytrawna z serem. Pyszne i aromatyczne, najlepiej smakują jeszcze ciepłe posmarowane masłem. Dodatkowo można pałaszować je z boczkiem lub jajkiem. Takie małe cholesterolowe szaleństwo:-)


Składniki na około 12 sztuk:


  • 250g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 60g masła
  • 50g żółtego sera (ja użyłam sera cheddar)
  • 150ml mleka

Dodatkowo:

  • 100g boczku wędzonego
  • 4 jajka
  • masło do posmarowania scones

Sposób przygotowania:



Mąkę wymieszać z sodą oczyszczona i proszkiem do pieczenia. Dodać masło (lepsze będzie w temperaturze pokojowej) i sól. Dokładnie wymieszać. Dodać tarty na grubych oczkach ser i mleko i zagnieść ciasto (nie za długo wystarczy do połączenia się składników). Ciasto może się trochę lepić jednak nie dodajemy mąki. Rozgniatamy ciasto na grubość około 2,5 – 3cm i wykrawamy szklanką lub okrągłą foremka kółka i wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180º. Dodatkowo możemy ugotować jajka i podpiec boczek w piekarniku, którymi ozdobimy nasze serowe scones.






3 komentarze:

  1. mniam :) serowe scones muszą być mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż slinka leci, ciepła bułeczka i chrupiący boczuś....

    OdpowiedzUsuń