Sos curry w tym przypadku to same
warzywa i mleko kokosowe. Dzięki czemu można przemycić dodatkową
porcję warzyw. Sos jest kremowy i aromatyczny z niską zawartością
tłuszczu. Kolejny pomysł na danie z piersi kurczaka.
Składniki na 6 porcji:
- 800g piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 2cm imbiru
- por
- 5 ząbków czosnku
- brokuł
- 2 paprykie zielone
- cukinia
- 400ml mleczka kokosowego light
- liście laurowe, anyż, kardamon, kmin rzymski, sczypta cynamonu, sól, pieprz
- łyżka oleju rzepakowego
Dodatki:
- naan bread
- papadoms
- ryż lub kuskus
Sposób przygotowania:
Na łyżce oleju podsmaż posiekaną
cebulę oraz por. Kiedy cebula zmięknie dodaj posiekany czosnek i
imbir oraz pokrojoną w kostę cukinię. Chwile podsmażaj. W czasie
kiedy podsmażasz warzywa pokrój brokuł. Oddziel różyczki od
łodygi. Różyczki odłóż – a łodygę zetrzyj na tarce. Dodaj
do warzyw. Zalej wrzątkiem (tak by zakryła warzywa) i gotuj do
miękkości – około 20 minut. Zmiksuj na gęsty sos. Teraz
bezpośrednio do sosu wrzuć pokrojonego w kostkę kurczaka oraz
przyprawy (liście laurowe, anyż, kardamon, kmin rzymski, sczyptę
cynamonu, sól, pieprz) Gotuj około godziny. Następnie do sosu
wrzuć pokrojoną w paski paprykę oraz różyczki brokuła. Gotuj
kolejne 20 minut. Na koniec dodaj mleko kokosowe. Zagotuj i jeszcze
ewentualnie dopraw do smaku.
Zielonego curry jeszcze nie miałem okazji spróbować, ale myślę, że warto.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńZielone curry to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw tajskiej kuchni, pełna intensywnych smaków i aromatycznych przypraw. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować, warto dać jej szansę - może to być smakowe odkrycie, które zachwyci Twoje kubki smakowe.