sobota, 30 maja 2020

Zielone curry z kurczakiem czyli sposób na kurczaka z zielonymi warzywami w pysznym kremowym sosie.





Sos curry w tym przypadku to same warzywa i mleko kokosowe. Dzięki czemu można przemycić dodatkową porcję warzyw. Sos jest kremowy i aromatyczny z niską zawartością tłuszczu. Kolejny pomysł na danie z piersi kurczaka.

Składniki na 6 porcji:
  • 800g piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2cm imbiru
  • por
  • 5 ząbków czosnku
  • brokuł
  • 2 paprykie zielone
  • cukinia
  • 400ml mleczka kokosowego light
  • liście laurowe, anyż, kardamon, kmin rzymski, sczypta cynamonu, sól, pieprz
  • łyżka oleju rzepakowego
Dodatki:
  • naan bread
  • papadoms
  • ryż lub kuskus

Sposób przygotowania:
Na łyżce oleju podsmaż posiekaną cebulę oraz por. Kiedy cebula zmięknie dodaj posiekany czosnek i imbir oraz pokrojoną w kostę cukinię. Chwile podsmażaj. W czasie kiedy podsmażasz warzywa pokrój brokuł. Oddziel różyczki od łodygi. Różyczki odłóż – a łodygę zetrzyj na tarce. Dodaj do warzyw. Zalej wrzątkiem (tak by zakryła warzywa) i gotuj do miękkości – około 20 minut. Zmiksuj na gęsty sos. Teraz bezpośrednio do sosu wrzuć pokrojonego w kostkę kurczaka oraz przyprawy (liście laurowe, anyż, kardamon, kmin rzymski, sczyptę cynamonu, sól, pieprz) Gotuj około godziny. Następnie do sosu wrzuć pokrojoną w paski paprykę oraz różyczki brokuła. Gotuj kolejne 20 minut. Na koniec dodaj mleko kokosowe. Zagotuj i jeszcze ewentualnie dopraw do smaku.





2 komentarze:

  1. Zielonego curry jeszcze nie miałem okazji spróbować, ale myślę, że warto.

    OdpowiedzUsuń

  2. Zielone curry to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw tajskiej kuchni, pełna intensywnych smaków i aromatycznych przypraw. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować, warto dać jej szansę - może to być smakowe odkrycie, które zachwyci Twoje kubki smakowe.

    OdpowiedzUsuń