sobota, 23 lipca 2016

Cannelloni – przepis oraz wskazówki jak zmniejszyć kaloryczność a zachować smak.



Kto powiedział, że cannelloni, lasagne czy sphagetti muszą być bogate w tłuszcz i kalorie? Na blogu jak zwykle alternatywa. Wystarczy do przygotowania sosu dodać parę warzyw, użyć mięsa o niskiej zawartości tłuszczu, pominąć beszamel i porządnie doprawić by zachować smak. Zwykła porcja cannelloni zawiera około 550kcal natomiast moja 390kcal. Całość może wydawać się bardzo pracochłonna – szczególnie podczas nadziewania makaronu. Polecam wykonać to szprycą do kremów lub ręką. Oczywiście wcześniej myjemy ręce, zakładamy rękawiczkę ochronną (zapobiega również farbowaniu od sosu pomidorowego)

Składniki na dużą blachę – 12 porcji


  • mięso mielone o niskiej zawartości tłuszczu (u mnie 12% tłuszczu) – 1 kilogram
  • 5 marchewek
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 puszki pomidorów (około 750g)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • oregano, bazylia (najlepsze świeże)
  • pół łyżeczki imbiru, kurkumy, gałki muszkatołowej
  • łyżka miodu
  • sól, pieprz, chilli
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • 2 opakowania cannelloni około 400g
  • 3 kulki białej mozzarelli light około 360g
  • 2 puszki pomidorów około 500g


Sposób przygotowania:


W dużym garnku na oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmaż. Cały czas mieszając dodaj pokrojony w paseczki seler naciowy oraz tartą marchewkę. Dodaj pomidory i gotuj na średnim ogniu. Kiedy sos zacznie bulgotać dodaj mięso mielone, dokładnie wymieszaj, mięso powinno się rozpaść równomiernie w sosie. Na koniec dopraw ziołami, imbirem, kurkumą, gałką muszkatołową, solę, pieprze, chilli, miodem oraz koncentratem pomidorowym. Gotuj około godziny aż do redukcji sosu.




Blaszkę lub naczynie w której będziesz piec cannelloni wysmaruj masłem. Następnie nadziewaj makaron i układaj obok siebie.



 Całość zalej pomidorami wymieszanymi z wodą (100ml).



 Przykryj folią aluminiową i zapiekaj około godziny w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Na koniec na wierzch ułóż pokrojoną w plasterki mozzarellę i zapiekaj jeszcze 15 minut.




2 komentarze: