Ciasto
bez użycia tłuszczu? Bez masła, oleju? Tak!!! Zamiast tych
składników użyłam fasoli – cieciorki. Czyli zamiast tłuszczu
zyskujemy dodatkową porcję białka oraz błonnika. Nie rezygnując
ze smaku, nie martwcie się w ogóle nie czuć w cieście fasoli!
Ponadto połączenia pomarańczy i kokosa nadaje ciastu lekkości
oraz kwaskowatości. Całość komponuje się całkiem nieźle i jest
idealne na upalne dni.
Składniki na ciasto:
- puszka cieciorki (200g)
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
Składniki na galaretkę pomarańczową
- 500ml świeżo wyciskanego soku pomarańczowego
- 1,5 łyżki żelatyny
- łyżka miodu
Składniki na galaretkę kokosową
- 500ml mleczka kokosowego light
- 1,5 łyżki żelatyny
- łyżka miodu
- łyżka wiórków kokosowych
Dodatkowo
duża pomarańcza.
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Jajka ubij z cukrem na puszystą jasną masę. Cieciorkę odsącz z
wody i zmiksuj z mlekiem, mąką oraz proszkiem do pieczenia.
Powstanie gęsta maź, którą należy delikatnie rozprowadzić w
ubitych jajkach z cukrem. Przelej do foremki wysmarowanej masłem i
wysypanej mąką. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC
– około pół godziny.
Galaretka
pomarańczowa: żelatynę rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody. Odstaw
na minutę by napęczniała. Podgrzej 1/3 soku pomarańczowego i
wymieszaj go z miodem a następnie z napęczniałą żelatyną.
Następnie wymieszaj zresztą soku pomarańczowego. Odstaw do
lodówki by galaretka lekko stężała. Nie wlewaj jej od razu na
ciasto, gdyż biszkopt wszystko wchłonie. Galaretka musi mieć
konsystencję gęstego kiślu.
Galaretka
kokosowa: żelatynę rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody. Odstaw na
minutę by napęczniała. Podgrzej 1/3 mleka kokosowego i wymieszaj
go z miodem a następnie z napęczniałą żelatyną. Następnie
wymieszaj zresztą mleczka kokosowego oraz wiórkami kokosowymi.
Kiedy
ciasto ostygnie a galaretka pomarańczowa lekko stężeje przelej ją
na wierzch ciasta. Ułóż na wierzch cząstki pomarańczy a
następnie zalej galaretką kokosową. Wstaw do lodówki do stężenia
(około 2 godziny)
fantastycznie wyglada i na peno smakuje... ciekawi mnie ta galaretka kokosowa....
OdpowiedzUsuń