poniedziałek, 25 lipca 2016

Niskokaloryczne, niskotłuszczowe ciasto pomarańczowo – kokosowe – idealne na gorące dni.



Ciasto bez użycia tłuszczu? Bez masła, oleju? Tak!!! Zamiast tych składników użyłam fasoli – cieciorki. Czyli zamiast tłuszczu zyskujemy dodatkową porcję białka oraz błonnika. Nie rezygnując ze smaku, nie martwcie się w ogóle nie czuć w cieście fasoli! Ponadto połączenia pomarańczy i kokosa nadaje ciastu lekkości oraz kwaskowatości. Całość komponuje się całkiem nieźle i jest idealne na upalne dni.

Składniki na ciasto:

  • puszka cieciorki (200g)
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka

Składniki na galaretkę pomarańczową

  • 500ml świeżo wyciskanego soku pomarańczowego
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • łyżka miodu

Składniki na galaretkę kokosową

  • 500ml mleczka kokosowego light
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • łyżka miodu
  • łyżka wiórków kokosowych

Dodatkowo duża pomarańcza.

Sposób przygotowania:


Ciasto: Jajka ubij z cukrem na puszystą jasną masę. Cieciorkę odsącz z wody i zmiksuj z mlekiem, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Powstanie gęsta maź, którą należy delikatnie rozprowadzić w ubitych jajkach z cukrem. Przelej do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC – około pół godziny.

Galaretka pomarańczowa: żelatynę rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody. Odstaw na minutę by napęczniała. Podgrzej 1/3 soku pomarańczowego i wymieszaj go z miodem a następnie z napęczniałą żelatyną. Następnie wymieszaj zresztą soku pomarańczowego. Odstaw do lodówki by galaretka lekko stężała. Nie wlewaj jej od razu na ciasto, gdyż biszkopt wszystko wchłonie. Galaretka musi mieć konsystencję gęstego kiślu.

Galaretka kokosowa: żelatynę rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody. Odstaw na minutę by napęczniała. Podgrzej 1/3 mleka kokosowego i wymieszaj go z miodem a następnie z napęczniałą żelatyną. Następnie wymieszaj zresztą mleczka kokosowego oraz wiórkami kokosowymi.


Kiedy ciasto ostygnie a galaretka pomarańczowa lekko stężeje przelej ją na wierzch ciasta. Ułóż na wierzch cząstki pomarańczy a następnie zalej galaretką kokosową. Wstaw do lodówki do stężenia (około 2 godziny) 




1 komentarz:

  1. fantastycznie wyglada i na peno smakuje... ciekawi mnie ta galaretka kokosowa....

    OdpowiedzUsuń