Ostatnio bardzo popularne
stało się ciasto szpinakowe – zielony mech. Charakteryzuje się
wyjątkowo wyrazistym zielonym kolorem oraz dodatkiem w postaci
suszonej żurawiny lub owocu granatu. Postanowiłam użyć suszonej
żurawiny gdyż bardziej przypomina las. Jest to troszkę zdrowsza
wersja zwykłego ciasta, między innymi przez szpinak, suszoną
żurawinę oraz mąkę pełnoziarnistą. Należy jednak pamiętać,
że zawiera również sporą ilość cukru oraz tłuszczu. Mam jednak
nadzieję, że stanie się to dla Was alternatywą do zwykłych ciast
ze śmietaną.
Składniki:
- 500g szpinaku świeżego
- 3 jajka
- szklanka cukru
- szklanka oleju
- łyżka cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500ml śmietany kremówki
- 50 suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
W dużej misce miksuj
jajka z cukrem oraz cukrem pudrem tak aż powstanie jasna puszysta
masa. W osobnej misce zmiksuj szpinak z olejem. Dodawaj szpinak do
oleju w porcjach, po zmiksowaniu zmniejszy on znacznie swoją
objętość. Następnie wymieszaj szpinak z ubitymi jajkami oraz z
mąką oraz proszkiem do pieczenia. Przełóż na blachę do
pieczenia wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Piecz około 40
minut do tak zwanego suchego patyczka w temperaturze 180ºC.
Ciasto
wyjąć z piekarnika i ostudzić. Łyżką delikatnie usuń górną
warstwę ciasta, przełóż do miseczki i rozdrobnij ją palcami.
Śmietanę ubij z łyżką cukru na sztywną pianę. Wyłóż na
wierzch oraz posyp rozdrobnionym ciastem oraz suszoną żurawiną.
Przechowuj w lodówce.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńjadłam... pycha....i ładnie wyglada
OdpowiedzUsuń