wtorek, 14 kwietnia 2015

Pietruszka pieczona w miodzie, pyszny dodatek do obiadu.


Pietruszka pieczona w miodzie idealnie pasuje do pieczonego mięsa na przykład do pieczonej wieprzowiny w marynacie miodowo – musztardowej. Będzie też idealna jako dodatek do dań wegetariańskich np. do kotletów z fasoli. Dosyć słodka na pewno spodoba się dzieciom. Dodatkowo posiada wiele przeciwutleniaczy (monoterny, ftalidy, poliacetyleny) Może dezaktywować karcenogeny zawarte w dymie tytoniowym i ma działanie moczopędne.

Składniki:

  • pietruszka (korzeń kilogram)
  • łyżka miodu
  • łyżeczka cukru brązowego
  • szczypta soli
  • łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:



Pietruszkę obrać i pokroić w słupki. Wymieszać z miodem, cukrem, solą i olejem. Piec w temperaturze 180ºC przez 35-40 minut.


4 komentarze:

  1. na pewno bedzie w niedzielę na obiad

    OdpowiedzUsuń
  2. Z całą pewnością. Podoba mi się pomysł pieczonej pietruszki i to na słodko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przygotowywałam już kilka razy, jest wysmienite.. przepis poszedł w świat , moja przyjaciólka zrobiła i również jest zachwycona

    OdpowiedzUsuń
  4. od kilku tygodni jest to stały element naszych obiadów... to tez fajna przekąska do pracy... przede wszystkim zdrowa:-))

    OdpowiedzUsuń