sobota, 15 listopada 2014

Pełnoziarnista tarta z fasolką szparagową, szynką i kozim serem



W domu zawsze mam mąkę pełnoziarnistą. Można z niej przygotować równie dobre potrawy jak ze zwykłej tortowej a o wiele bardziej pożywne i bogate w drogocenny błonnik. Dodatkowo tarta to dobry sposób na wykorzystanie różnych składników, które zalegają w lodówce czy szafce. Ja tym razem myślałam jak wykorzystać fasolkę szparagową. Efekt całkiem niezły:-) Składniki podane są na małą tartę.

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki masła
  • żółtko
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli

Składniki na wypełnienie:

  • 200g fasolki szparagowej
  • 50g szynki dobrej jakości
  • mała cebula
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 100g koziego sera
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:


Masło wymieszać z mąką i solą do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać zimne mleko oraz żółtko i szybko wyrobić ciasto do połączenia się składników. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Docisnąć do brzegów i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wsadzić do nagrzanego piekarnika (180ºC) i piec przez 20 minut.

Fasolkę szparagową wrzucić do wrzącej wody na około 5 - 10 minut a następnie odcedzić i schłodzić pod strumieniem zimnej wody. Dzięki temu fasolka będzie ugotowana, zachowa kolor i nadal będzie chrupiąca. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pokrojoną szynkę i podsmażyć jeszcze przez parę minut. Wymieszać z fasolką szparagową i wyłożyć na podpieczony spód o tarty.


Jajka rozbić i dokładnie wymieszać z mlekiem oraz przyprawami. Tak przygotowany płyn wlać na fasolkę szparagową. Na wierzch ułożyć kozi ser. Piec około 25 minut w 180ºC.






1 komentarz:

  1. kozi ser w farszu jest cudowny, daje taki aksamitny posmak, fajne połączenie.

    OdpowiedzUsuń