W domu zawsze mam mąkę
pełnoziarnistą. Można z niej przygotować równie dobre potrawy
jak ze zwykłej tortowej a o wiele bardziej pożywne i bogate w
drogocenny błonnik. Dodatkowo tarta to dobry sposób na
wykorzystanie różnych składników, które zalegają w lodówce czy
szafce. Ja tym razem myślałam jak wykorzystać fasolkę szparagową.
Efekt całkiem niezły:-) Składniki podane są na małą tartę.
Składniki na ciasto:
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki masła
- żółtko
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
Składniki na wypełnienie:
- 200g fasolki szparagowej
- 50g szynki dobrej jakości
- mała cebula
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- 100g koziego sera
- łyżka oleju
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Masło wymieszać z mąką
i solą do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać zimne mleko oraz
żółtko i szybko wyrobić ciasto do połączenia się składników.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Docisnąć do brzegów i wstawić do lodówki na pół godziny.
Następnie wsadzić do nagrzanego piekarnika (180ºC)
i piec przez 20 minut.
Fasolkę szparagową
wrzucić do wrzącej wody na około 5 - 10 minut a następnie
odcedzić i schłodzić pod strumieniem zimnej wody. Dzięki temu
fasolka będzie ugotowana, zachowa kolor i nadal będzie chrupiąca.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju.
Dodać pokrojoną szynkę i podsmażyć jeszcze przez parę minut.
Wymieszać z fasolką szparagową i wyłożyć na podpieczony spód o
tarty.
Jajka rozbić i dokładnie
wymieszać z mlekiem oraz przyprawami. Tak przygotowany płyn wlać
na fasolkę szparagową. Na wierzch ułożyć kozi ser. Piec około
25 minut w 180ºC.
kozi ser w farszu jest cudowny, daje taki aksamitny posmak, fajne połączenie.
OdpowiedzUsuń