czwartek, 20 listopada 2014

Chrupiące pieczone ziemniaki z łososiem, twarożkiem i szczypiorkiem.





Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 300g serka wiejskiego
  • 200g łososia
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:


Ziemniaki wyszorować szczoteczką i dokładnie opłukać. Gotować przez pół godziny w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, posmarować olejem i wsadzić do nagrzanego piekarnika (200ºC) i piec przez około 45 minut aż ładnie się zarumienią.
Łososia posolić, popieprzyć i ułożyć na blaszce obok ziemniaków na ostatnie 15 minut.

Teraz pozostaje tylko wszystko ładnie ułożyć na talerzu. Ziemniaki nacinamy na krzyż, nie do końca, tylko tak na 1/3 i ściskamy go od spodu tak by się otworzył. Nakładamy serek wiejski (można go doprawić solą i pieprzem) następnie kawałki łososia a na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 




1 komentarz: