Zupa
z dyni, soczewicy oraz szpinaku to dobra opcja dla osób, które
stosują dietę odchudzającą. Bogata w witaminy oraz minerały
(szczególnie witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo). Dodatkowo
jest źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Duża ilość
przypraw sprawia, że zupa jest przede wszystkim smaczna ale również
może zwiększyć naszą odporność!
Składniki na 4 porcje:
- 500g dyni piżmowej (po obraniu)
- 150g szpinaku
- 150g soczewicy czerwonej
- 4 ząbki czosnku
- litr bulionu
- łyżeczka kminku rzymskiego
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki chilli
- sok z połowy limonki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W
większym rondlu rozgrzej łyżeczkę oleju rzepakowego i podsmaż na
nim czosnek, kminek, gałkę muszkatołową, imbir, chilli, cynamon i
smaż przez kilka minut. Dodaj dynię i soczewicę i bulion i
doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut,
do miękkości dyni i soczewicy. Dodaj szpinak i gotuj przez około 5
minut, aż szpinak „zwiędnie”. Dopraw całość sokiem z
limonki, solą, pieprzem.
Super przepis, prosty i szybki - taki jak lubię i na dodatek z dynią - też lubię :)
OdpowiedzUsuńZawsze robię zupę z soczewicy z pomidorami, jak tylko pojawi się dynia trzeba będzie poeksperymentować :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuń