sobota, 3 czerwca 2017

Zupa z dyni, soczewicy i szpinaku – niskokaloryczna oraz polepszająca odporność.


Zupa z dyni, soczewicy oraz szpinaku to dobra opcja dla osób, które stosują dietę odchudzającą. Bogata w witaminy oraz minerały (szczególnie witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo). Dodatkowo jest źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Duża ilość przypraw sprawia, że zupa jest przede wszystkim smaczna ale również może zwiększyć naszą odporność!

Składniki na 4 porcje:

  • 500g dyni piżmowej (po obraniu)
  • 150g szpinaku
  • 150g soczewicy czerwonej
  • 4 ząbki czosnku
  • litr bulionu
  • łyżeczka kminku rzymskiego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki chilli
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:


W większym rondlu rozgrzej łyżeczkę oleju rzepakowego i podsmaż na nim czosnek, kminek, gałkę muszkatołową, imbir, chilli, cynamon i smaż przez kilka minut. Dodaj dynię i soczewicę i bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, do miękkości dyni i soczewicy. Dodaj szpinak i gotuj przez około 5 minut, aż szpinak „zwiędnie”. Dopraw całość sokiem z limonki, solą, pieprzem.



3 komentarze:

  1. Super przepis, prosty i szybki - taki jak lubię i na dodatek z dynią - też lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze robię zupę z soczewicy z pomidorami, jak tylko pojawi się dynia trzeba będzie poeksperymentować :)

    OdpowiedzUsuń