Taka
sałatka to dobry pomysł na lunch do pracy lub na kolację. Do sosu
zamiast oliwy z oliwek użyłam jogurtu naturalnego i awokado co
okazało się bardzo przyjemne w smaku. Bardzo prosta w przygotowaniu
a jak efektywna.
Składniki na 4 porcje:
- 2 duże piersi z kurczaka
- marynata do kurczaka: ząbek czosnku, zielona pietruszka, sól, pieprz)
- sałata lodowa
- 4 małe kromki pieczywa pełnoziarnistego
- ogórek zielony
- sos: 400ml jogurtu greckiego, łyżka musztardy francuskiej, awokado
- 4 łyżki granatu do ozdoby
- rzeżucha
Sposób przygotowania:
Piersi
przekrój wzdłuż i lekko roztłucz a następnie zamarynuj w
posiekanym czosnku, posiekanej zielonej pietruszce oraz soli i
pieprzu. Następnie odstaw do lodówki najlepiej na noc. Jeżeli nie
masz na to czasu po prostu ugriluj lub upiecz w piekarniku.
Przygotuj
sos. Widelcem rozgnieć awokado, najlepiej jakby było bardzo
dojrzałe. Następnie wymieszaj z jogurtem oraz musztardą francuską.
Pieczywo
podpiecz w tosterze lub piekarniku a następnie pokrój w kostkę.
Pokrój
sałatę i ogórka zielonego. Wymieszaj z wcześniej przygotowanym
sosem. Podawaj na wierzchu z ułożoną piersią z kurczaka oraz
grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz