piątek, 28 października 2016

Wegańskie przekąski z pysznego chlebowego ciasta z sosem pomidorowym


Idealne na imprezę, do dzielenia się. Ślimaczki można podać z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, oliwkami czy np. jakąś pastą. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na drugi dzień. Trzeba trochę przypilnować ciasto drożdżowe ale całość jest warta zachodu.



Składniki:

  • szklanka ciepłej wody
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 100ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 30g drożdży
  • 100g przecieru pomidorowego
  • chilli, mielona kolendra, oregano, mielony kmin rzymski, pieprz



Sposób przygotowania:

W ciepłej wodzie rozprowadź drożdże, cukier oraz sól. Kiedy drożdże się rozpuszczą dodaj szklankę mąki oraz oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około godzinę w ciepłym miejscu.



Następnie dodaj gałkę muszkatołową i pozostałą mąkę i dobrze zagnieć ciasto. Może to zająć jakieś 10-15 minut. Ciasto musi ładnie odchodzić od ręki, być lśniące i sprężyste. Następnie odstaw na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce.




Przecier pomidorowy wymieszaj z 50ml wody, oraz przyprawami (chilli, kolendrą, oregano, kminkiem oraz pieprzem) Ciasto rozwałkuj dość cienko i posmaruj wcześniej przygotowaną pasta pomidorową. Zwiń w rulon a następnie ucinaj 2 cm kawałki. Układaj w blaszce lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanej olejem. Piecz około 30 minut w 200ºC aż ciasto ładnie się zarumieni.




1 komentarz:

  1. wyobrażam sobie jak musi ładnie pachnieć i jeszcze lepiej smakować... na jesienne spotkanie:-)

    OdpowiedzUsuń