Idealne
na imprezę, do dzielenia się. Ślimaczki można podać z oliwą z
oliwek, octem balsamicznym, oliwkami czy np. jakąś pastą. Równie
dobrze smakują na ciepło jak i na drugi dzień. Trzeba trochę
przypilnować ciasto drożdżowe ale całość jest warta zachodu.
Składniki:
- szklanka ciepłej wody
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 550
- 100ml oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 30g drożdży
- 100g przecieru pomidorowego
- chilli, mielona kolendra, oregano, mielony kmin rzymski, pieprz
Sposób przygotowania:
W
ciepłej wodzie rozprowadź drożdże, cukier oraz sól. Kiedy
drożdże się rozpuszczą dodaj szklankę mąki oraz oliwę z
oliwek. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około godzinę w ciepłym
miejscu.
Następnie
dodaj gałkę muszkatołową i pozostałą mąkę i dobrze zagnieć
ciasto. Może to zająć jakieś 10-15 minut. Ciasto musi ładnie
odchodzić od ręki, być lśniące i sprężyste. Następnie odstaw
na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce.
Przecier
pomidorowy wymieszaj z 50ml wody, oraz przyprawami (chilli, kolendrą,
oregano, kminkiem oraz pieprzem) Ciasto rozwałkuj dość cienko i
posmaruj wcześniej przygotowaną pasta pomidorową. Zwiń w rulon a
następnie ucinaj 2 cm kawałki. Układaj w blaszce lub naczyniu
żaroodpornym wysmarowanej olejem. Piecz około 30 minut w 200ºC
aż ciasto ładnie się zarumieni.
wyobrażam sobie jak musi ładnie pachnieć i jeszcze lepiej smakować... na jesienne spotkanie:-)
OdpowiedzUsuń