Balans
smaków w tej sałatce jak dla mnie jest idealny. Słodkie ziemniaki,
lekko cierpki ale również słodki granat, maślane orzechy nerkowca
oraz goryczka musztardy. Oprócz tego, że sałatka jest wyśmienita
jej składniki to bogactwo przeciwutleniaczy.
Składniki (na 2 porcje)
- 3 słodkie ziemniaki
- połowa granata
- garść orzechów nerkowca
- parę liści sałaty
- łyżka musztardy francuskiej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka miodu
- pieprz świeżo mielony
- papryka słodka, chilli
- łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Słodkie
ziemniaki obierz i pokrój w plasterki, zamarynuj w oleju, słodkiej
papryce i chilli. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut w
180ºC.
Musztardę
wymieszaj z miodem a następnie z jogurtem naturalnym. Na koniec
dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Liście
sałaty ułóż na talerzu, polej wcześniej przygotowanym sosem
musztardowym. Na wierzch ułóż pieczone słodkie ziemniaki,
ziarenka granatu oraz posyp nerkowcami.
wysmienita sałatka , na wysmienitym!!!!... jakos specjalnie nie wiedziałam co z tymi słodkimi ziemniakami robić:-)
OdpowiedzUsuń