Bardzo
gęsty krem pomidorowy, lekko kwaskowy i pikantny. Super pomysł na
dietetyczną, rozgrzewającą kolację. Pomidory maja tylko 15
kalorii w 100g. Krem pomidorowy jest również pełen witamin, przede
wszystkim witaminy C, która wspomaga odporność organizmu.
Dodatkowo jest źródłem likopenu, znakomitego przeciwutleniacza.
Spożywanie pomidorów wydaje się obniżać ryzyko raka trzustki i
raka szyjki macicy. Same plusy:-)
Składniki na 6 porcji:
- 3 puszki pomidorów
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- czubata łyżka miodu
- parę kropel tabasco
- 150g selera naciowego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżka oregano
Dodatkowo
można przygotować serowe grzanki
Sposób
przygotowania:
Na
oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, zmniejsz ogień i pozwól
by cebula się lekko skarmelizowała. Dodaj posiekany czosnek oraz
pokrojony seler naciowy. Chwilę podsmaż i zalej pomidorami oraz 2
szklankami wody. Gotuj około 15 minut. Dopraw do smaku miodem, solą,
pieprzem, sosem tabasco oraz oregano. Całość zmiksuj. Możesz
podawać z grzankami serowymi.
bardzo ciekawe z tym miodem, moja babcia zawsze dodawała odrobine cukru... spróbuję:-)
OdpowiedzUsuń