piątek, 26 lutego 2016

Krem z pomidorów à la Krwawa Mary



Bardzo gęsty krem pomidorowy, lekko kwaskowy i pikantny. Super pomysł na dietetyczną, rozgrzewającą kolację. Pomidory maja tylko 15 kalorii w 100g. Krem pomidorowy jest również pełen witamin, przede wszystkim witaminy C, która wspomaga odporność organizmu. Dodatkowo jest źródłem likopenu, znakomitego przeciwutleniacza. Spożywanie pomidorów wydaje się obniżać ryzyko raka trzustki i raka szyjki macicy. Same plusy:-)

Składniki na 6 porcji:

  • 3 puszki pomidorów
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • czubata łyżka miodu
  • parę kropel tabasco
  • 150g selera naciowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka oregano

Dodatkowo można przygotować serowe grzanki


Sposób przygotowania:



Na oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, zmniejsz ogień i pozwól by cebula się lekko skarmelizowała. Dodaj posiekany czosnek oraz pokrojony seler naciowy. Chwilę podsmaż i zalej pomidorami oraz 2 szklankami wody. Gotuj około 15 minut. Dopraw do smaku miodem, solą, pieprzem, sosem tabasco oraz oregano. Całość zmiksuj. Możesz podawać z grzankami serowymi.



1 komentarz:

  1. bardzo ciekawe z tym miodem, moja babcia zawsze dodawała odrobine cukru... spróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń