środa, 15 października 2014

Cynamonowe drożdżówki



Składniki na około 8 sztuk:

  • 250g maki tortowej
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 25g masła
  • 25g drożdzy
  • 1 żółtko
  • pół szklanki mleka

oraz składniki na cynamonowe nadzienie:

  • 100g brązowego cukru
  • łyzka cynamonu
  • 50g masła

Sposób przygotowania:


Drożdże wymieszać z żółtkiem, mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na 30 minut. Mąkę, cukier oraz sól umieścić w dużej misce. Dodać masło i utrzeć. Następnie wlać drożdże z mlekiem i ugniatać ciasto przez około 10-15 minut. Ciasto będzie się lepić, więc można dosypać trochę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

W tym czasie można przygotować nadzienie. Masło roztopić, wymieszać z cukrem i cynamonem. Wstawić do lodówki.


Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta. Posmarować cynamonowym nadzieniem i zrolować. Kroić ostrym nożem i układać drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 190ºC. Całość można ozdobić lukrem :-)




4 komentarze:

  1. Uwielbiam drożdżowe cynamonowe. Mogę jedną? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, ten zapach, ten smak... Niebo w buzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cynamon jest cudowny, pachnie, smakuje i rozgrzewa szcególnie jak jest taki jesienny dzień. Mam nadzieje, że kiedyś będę mogła poczęstować się jedną w Twojej kuchni

    OdpowiedzUsuń