poniedziałek, 26 stycznia 2015

Korzenne muffinki z kremem bananowym



Pyszne połączenie korzennych przypraw w babeczce oraz kremu bananowego. Lubię takie zestawienie szczególnie w zimowe wieczory. Do kremu bananowego dodałam skórkę oraz sok z cytryny, który podkreślił smak owoców oraz spowodował, że krem nie ściemnieje.

Składniki na muffinki (12 sztuk)

  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • pół szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • jajko

Składniki na krem

  • 400ml śmietany (36%)
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:


Muffinki. W dużej misce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, przyprawy (gałka muszkatołowa, imbir i cynamon), sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Następnie dodać olej, mleko oraz jajko i dokładnie wszystko wymieszać. Można użyć miksera, co pozwoli nam zaoszczędzić czas. Foremki wysmarować masłem i wysypać mąką. Piec 25 minut w temperaturze 180ºC

Krem. Cytrynę sparzyć we wrzącej wodzie a następnie zetrzeć skórkę . Wycisnąć sok. Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z łyżeczką soku z cytryny i skórką. Bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem a następnie szpatułką wymieszać z bananami. Wstawić do lodówki na około 2 godziny a następnie udekorować ostudzone babeczki.







1 komentarz: