wtorek, 13 stycznia 2015

Pikantny pasztet z brukselki z orzechami brazylijskimi.

Taki pasztet to dobra, pełna błonnika przekąska lub pomysł na kolację. Sekretem smacznego warzywnego pasztetu jest dodanie dużej ilości przypraw oraz posypanie go bułką tartą wtedy będzie chrupiący z wierzchu ale miękki w środku.


Składniki:

  • 400g brukselki
  • 200g kaszy gryczanej
  • 100g orzechów brazylijskich
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki chili
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • imbir, gałka muszkatołowa, kumin, kolendra, sól i pieprz

Sposób przygotowania:



Brukselkę oraz kaszę ugotować w osolonej wodzie. Na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojoną w paski cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula zmięknie wsypać na patelnię wszystkie przyprawy i chwilę podsmażyć. Ugotowaną brukselkę, kaszę wymieszać z cebulą, przyprawami oraz bułką tarta oraz jajkami. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec posiekać orzechy i wymieszać. Foremkę natłuścić i nałożyć masę. Wyrównać oraz wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze 200ºC przez 45 minut.






1 komentarz:

  1. to doskonała odtrutka na karnawałowe szaleństwo, na pocieszenie brazylijskie orzechy żeby czuć odrobinę szaleństwa.... wypróbuję

    OdpowiedzUsuń