Taki pasztet to dobra,
pełna błonnika przekąska lub pomysł na kolację. Sekretem
smacznego warzywnego pasztetu jest dodanie dużej ilości przypraw
oraz posypanie go bułką tartą wtedy będzie chrupiący z wierzchu
ale miękki w środku.
Składniki:
- 400g brukselki
- 200g kaszy gryczanej
- 100g orzechów brazylijskich
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki chili
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- imbir, gałka muszkatołowa, kumin, kolendra, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Brukselkę oraz kaszę
ugotować w osolonej wodzie. Na oleju rzepakowym podsmażyć
pokrojoną w paski cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula zmięknie
wsypać na patelnię wszystkie przyprawy i chwilę podsmażyć.
Ugotowaną brukselkę, kaszę wymieszać z cebulą, przyprawami oraz
bułką tarta oraz jajkami. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec
posiekać orzechy i wymieszać. Foremkę natłuścić i nałożyć
masę. Wyrównać oraz wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze
200ºC
przez 45 minut.
to doskonała odtrutka na karnawałowe szaleństwo, na pocieszenie brazylijskie orzechy żeby czuć odrobinę szaleństwa.... wypróbuję
OdpowiedzUsuń