Przygotowując
ten tort starałam się by dzieci mogły go zjeść w 100% oraz żeby
mamy nie miały wyrzutów sumienia podając go swoim dzieciom. By był
smaczny, lekko słodki i dobrze wyglądał. Nie zawiera dodatkowego
cukru a słodycz pochodzi głównie z dojrzałych brzoskwiń.
Dodatkowo dodatek jogurtu naturalnego sprawia, że tort jest bogaty w
białko oraz wapń. Serdecznie zapraszam do korzystania z przepisu:-)
Składniki
na biszkopt:
- 4 duże jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
+
napar z lukrecji i mięty
Składniki na mus brzoskwiniowy
- łyżeczka masła
- 3 średniej wielkości dojrzałe słodkie brzoskwinie
- 3 łyżeczki żelatyny
Składniki
na białą warstwę:
- 400ml jogurtu greckiego naturalnego
- 400ml mleka kokosowego
- 200ml śmietanki kremówki
- 6 łyżeczek żelatyny lub agar
Sposób przygotowania:
Przygotuj
biszkopt. Na początku jajka. Oddziel białko od żółtka. Białka
ubij na pianę a następnie dodawaj po kolei żółtka. Na koniec
dodaj przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Wymieszaj
delikatnie szpatułką. Piecz w temp 180ºC
aż do suchego patyczka (u mnie trwało to 30 minut). Po upieczeniu
odstaw biszkopt a następnie po ostudzeniu nasącz go naparem z mięty
i lukrecji.
W
czasie kiedy biszkopt się piecze namocz 3 łyżeczki żelatyny w jak
najmniejszej ilości zimnej wody. Następnie obierz dojrzałe
brzoskwinie i pokrój je na kawałki. Podsmaż na maśle tak by
zmiękły. Jeszcze gorące zmiksuj razem z żelatyną. Odstaw do
momentu kiedy galaretka będzie robiła się gęsta. Wtedy przelej do
foremki z biszkoptem i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Biszkopt
razem z galaretką wyciągnij z foremki i przełóż do większej
wyłożonej folią spożywczą oraz ewentualnie papierem do pieczenia
po bokach. 6 łyżeczek żelatyny namocz w niewielkiej ilości zimnej
wody. Następnie po paru minutach zalej 50 ml wrzątku i zmiksuj
razem z jogurtem, mlekiem kokosowym oraz kremówką. Wstaw do lodówki
do stężenia lub na co najmniej 3 godziny.
Na
koniec ozdób biszkoptami bez cukrowymi, brzoskwinią, miętą.
Również użyłam cukrowych czerwonych ozdób (można pominąć).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz