czwartek, 5 października 2017

Zdrowsza alternatywa tortu na roczek, doskonały dla dzieci oraz dorosłych.


Przygotowując ten tort starałam się by dzieci mogły go zjeść w 100% oraz żeby mamy nie miały wyrzutów sumienia podając go swoim dzieciom. By był smaczny, lekko słodki i dobrze wyglądał. Nie zawiera dodatkowego cukru a słodycz pochodzi głównie z dojrzałych brzoskwiń. Dodatkowo dodatek jogurtu naturalnego sprawia, że tort jest bogaty w białko oraz wapń. Serdecznie zapraszam do korzystania z przepisu:-)



Składniki na biszkopt:


  • 4 duże jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej

+ napar z lukrecji i mięty


Składniki na mus brzoskwiniowy

  • łyżeczka masła
  • 3 średniej wielkości dojrzałe słodkie brzoskwinie
  • 3 łyżeczki żelatyny


Składniki na białą warstwę:
  • 400ml jogurtu greckiego naturalnego
  • 400ml mleka kokosowego
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 6 łyżeczek żelatyny lub agar

Sposób przygotowania:

Przygotuj biszkopt. Na początku jajka. Oddziel białko od żółtka. Białka ubij na pianę a następnie dodawaj po kolei żółtka. Na koniec dodaj przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Wymieszaj delikatnie szpatułką. Piecz w temp 180ºC aż do suchego patyczka (u mnie trwało to 30 minut). Po upieczeniu odstaw biszkopt a następnie po ostudzeniu nasącz go naparem z mięty i lukrecji.



W czasie kiedy biszkopt się piecze namocz 3 łyżeczki żelatyny w jak najmniejszej ilości zimnej wody. Następnie obierz dojrzałe brzoskwinie i pokrój je na kawałki. Podsmaż na maśle tak by zmiękły. Jeszcze gorące zmiksuj razem z żelatyną. Odstaw do momentu kiedy galaretka będzie robiła się gęsta. Wtedy przelej do foremki z biszkoptem i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.



Biszkopt razem z galaretką wyciągnij z foremki i przełóż do większej wyłożonej folią spożywczą oraz ewentualnie papierem do pieczenia po bokach. 6 łyżeczek żelatyny namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie po paru minutach zalej 50 ml wrzątku i zmiksuj razem z jogurtem, mlekiem kokosowym oraz kremówką. Wstaw do lodówki do stężenia lub na co najmniej 3 godziny.




Na koniec ozdób biszkoptami bez cukrowymi, brzoskwinią, miętą. Również użyłam cukrowych czerwonych ozdób (można pominąć).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz