czwartek, 19 stycznia 2017

Niskokaloryczny oraz zdrowy krem z dyni z chipsami z szynki.


Osobom na diecie odchudzającej często rozpisuję zupy kremy. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, niskokaloryczne, zawierają dużo warzyw, które korzystnie wpływają na nasz stan zdrowia. Krem oczywiście należy dobrze doprawić np. kurkumą. Wtedy jest to już skarbnica zdrowia. Kurkuma jest bardzo dobrze znana ze swoich antykancerogennych, antyoksydacyjnych oraz anty-zapalnych właściwości. Ostatnie badania naukowe wykazały również że kurkuma ma działanie neuroprotekcyjne, zapobiegające chorobom neurodegeneracyjnym w tym chorobę Alzheimera.

Składniki:

  • 2 dynie piżmowe
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • świeża lub sproszkowana kurkuma (2 łyżeczki)
  • 2 centymetry świeżego imbiru lub łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1,5l bulionu
  • jogurt naturalny
  • parę plasterków dobrej jakości szynki


Sposób przygotowania:


Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę. Na oleju podsmaż cebulkę posiekaną w piórka. Kiedy zmięknie dodaj posiekany czosnek. Dodaj przyprawy, tarty imbir oraz kurkumę i jeszcze chwilę podsmażaj. Następnie do garnka dorzuć pokrojoną dynię i zalej bulionem. Gotuj około 45 minut. Na koniec zmiksuj, dopraw solą i pieprzem.

Serwuj z jogurtem greckim oraz pieczonymi plasterkami szynki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz