Łosoś sam w sobie jest
bardzo smaczną rybą. Pewnie dlatego, że jest dość tłustą rybą,
zawiera około 13,5g tłuszczu na 100g – dla porównania dorsz ma
zaledwie niecały % tłuszczu na 100g. Oczywiście nie oznacza to, że
jest to coś złego ponieważ tłuszcz rybi zawiera dobroczynne kwasy
Omega -3 i Omega – 6, poprawiają sprawność umysłu, cerę,
zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory, obniżają poziom
„złego cholesterolu” oraz mają dobry wpływ na nasze serce.
Składniki na puree z
białych warzyw:
- kilogram ziemniaków
- średniej wielkości cebula
- biała część pora
- kalafior
- łyżka masła
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki śmietany (creme fraiche)
- gałka muszkatołowa, mielony kminek, sól i pieprz
Składniki na marynatę do łososia:
- gałązka tymianku
- skórka z cytryny
- chilli
- sól, pieprz
- 150g łososia na osobę
Sposób przygotowania:
Łososia podziel na
porcje, zamarynuj w skórce cytrynowej, chilli, tymianku, soli i
pieprzu. Odstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Następnie
wyłóż na blaszkę do pieczenia i upiecz w temperaturze 180ºC
przez około 20 minut.
Ziemniaki
obierz, opłucz i ugotuj. Kalafiora podziel na różyczki i również
ugotuj. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w
piórka. Kiedy cebula zmięknie dodaj por i również go podsmaż do
miękkości. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz
mielonym kminkiem. Dodaj śmietaną i masło i wszystko razem zmiksuj
blenderem. Odcedź ziemniaki i kalafior. Odstaw je na chwilę bez
przykrycia by woda mogła odparować a następnie udukaj na gładką
masę. Wymieszaj z porem.
pure z białych warzyw... fajny pomysł rózniez do mięsa:-)
OdpowiedzUsuń