Składniki:
- 700g brukselki
 - 1 duża cebula
 - 2 puszki pomidorów (około 500g)
 - płaty makaronu lasagne
 - 4 łyżki oleju
 - 2 łyżki mąki
 - szklanka mleka
 - 2 łyżki cukru trzcinowego
 - 200g sera żóltego
 - sól, pieprz
 - kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir
 - rozmaryn, tymianek i bazylia
 - masło do wysmarowania blaszki
 
Sposób przygotowania:
Brukselkę gotujemy w
osolonej wodzie przez 20 minut. 
Na łyżeczce oleju
podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę a następnie zalewamy
pomidorami i gotujemy około pół godziny na wolnym ogniu.
Doprawiamy, solą, pieprzem, cukrem oraz ziołami.
W garnku rozgrzewamy
pozostałe 3 łyżki oleju, i mieszamy z mąką a następnie zalewamy
mlekiem. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do momentu
uzyskania gęstego sosu. Dodać przyprawy takie jak gałka
muszkatołowa, imbir oraz kurkuma. Doprawić solą i pieprzem.
Blaszkę w której chcemy
piec lasagnę smarujemy masłem. Wlewamy 3 łyżki wody na spód. I
zakrywamy pierwszą warstwą makaronu. Następnie wlewamy 1/4 sosu
pomidorowego, układamy połowę brukselki i polewamy sosem
beszamelowym. Przykrywamy makaronem, później sos pomidorowy,
beszamelowy i makaron. Znowu sos pomidorowy, pozostała brukselka,
sos beszamelowy i makaron. Na koniec pozostały sos pomidorowy,
beszamelowy i całość wykańczamy serem. 
Zakrywamy folią
aluminiową i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Następnie zdejmujemy folią i pieczemy jeszcze 15 minut aż ser się
ładnie zarumieni.



Bardzo oryginalna lasagne, ta brukselka jako dodatek zwłaszcza.
OdpowiedzUsuń