Ile
razy słyszeliście, że jemy za mało ryb? Czy wiesz, że ryby mogą
być zastąpione owocami morza takimi jak krewetki? Jest to bardzo
dobre źródło kwasów omega 3 oraz charakteryzuje się bardzo niską
zawartością rtęci.
Składniki na 2 porcje:
- 3 małe i wąskie cukinie (około 700g)
- 150g krewetek
- 2 ząbki czosnku
- mała cebulka
- 2 łyżki śmietany creme fraiche
- chilli, kminek, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię
obierz specjalną obieraczką do spaghetti. Możesz również cukinię
obrać zwykłą obieraczką do warzyw tworząc grube paski a la
tagliatelle. Posól i odstaw na pół godziny. Następnie podsmaż
cukinię na łyżce oleju rzepakowego przez około 5 minut aż lekko
zmięknie. Nie robimy tego zbyt długo gdyż nie chcemy, żeby
cukinia się rozpadła.
Krewetki
obierz i podsmaż na oleju z posiekaną cebulką oraz czosnkiem.
Zalej śmietanką i dopraw solą, pieprzem, chilli oraz mielonym
kminkiem. Wymieszaj z cukinią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz