Pyszne połączenie
korzennych przypraw w babeczce oraz kremu bananowego. Lubię takie
zestawienie szczególnie w zimowe wieczory. Do kremu bananowego
dodałam skórkę oraz sok z cytryny, który podkreślił smak owoców
oraz spowodował, że krem nie ściemnieje. 
Składniki na muffinki (12 sztuk)
- 2 szklanki mąki
 - łyżeczka proszku do pieczenia
 - łyżeczka sody oczyszczonej
 - łyżeczka gałki muszkatołowej
 - łyżeczka cynamonu
 - łyżeczka imbiru
 - pół szklanki oleju
 - 3/4 szklanki cukru
 - 3/4 szklanki mleka
 - jajko
 
Składniki na krem
- 400ml śmietany (36%)
 - 2 dojrzałe banany
 - 3 łyżki cukru
 - skórka z 1 cytryny
 - łyżeczka soku z cytryny
 
Sposób przygotowania:
Muffinki. W dużej misce
wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, przyprawy
(gałka muszkatołowa, imbir i cynamon), sodę oczyszczoną i proszek
do pieczenia. Następnie dodać olej, mleko oraz jajko i dokładnie
wszystko wymieszać. Można użyć miksera, co pozwoli nam
zaoszczędzić czas. Foremki wysmarować masłem i wysypać mąką.
Piec 25 minut w temperaturze 180ºC
Krem.
Cytrynę sparzyć we wrzącej wodzie a następnie zetrzeć skórkę .
Wycisnąć sok. Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z łyżeczką
soku z cytryny i skórką. Bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem
a następnie szpatułką wymieszać z bananami. Wstawić do lodówki
na około 2 godziny a następnie udekorować ostudzone babeczki.





