Strogonow
(Boeuf
Stroganow) to potrawa znana w całej Europie. Istnieje wiele
przepisów, jednak najważniejsze składniki to wołowina, krojona w
paseczki, pieczarki, cebula oraz papryka słodka. Niektóre przepisy
uwzględniają również pomidory, przecier pomidorowy, paprykę,
pieczarki oraz ogórki kiszone. U mnie wersja odchudzona ale równie
smaczna oraz bardzo aromatyczna. Super danie na chłodne jesienne lub
zimowe wieczory.
Składniki
na 8 porcji:
kilogram
 wołowiny na gulasz
 
2
 cebule
 
500g
 pomidorów z puszki
 
2
 papryki czerwone
 
200g
 pieczarek
 
2
 łyżki oleju rzepakowego
 
łyżka
 przecieru pomidorowego
 
2
 łyżki papryki słodkiej
 
łyżka
 papryki wędzonej
 
pół
 łyżeczki chilli
 
sól,
 pieprz
 
łyżka
 miodu
 
łyżka
 musztardy dijon
 
Sposób
przygotowania:
W
dużym garnku na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w paski wołowinę.
Pamiętaj by temperatura była wysoka, mieszaj co jakiś czas.
Następnie zalej pomidorami i gotuj na małym ogniu około godziny.
Na
patelni na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę.
Następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz pieczarki.
Podsmażaj do momentu gdy warzywa zmiękną. Dodaj do gulaszu,
dokładnie wymieszaj. 
Dopraw
Strogonowa papryką słodką, papryką wędzoną, chilli, miodem,
musztardą oraz solą i pieprzem. Gotuj jeszcze około godziny do
momentu gdy mięso będzie miękkie.