W domu zawsze mam mąkę
pełnoziarnistą. Można z niej przygotować równie dobre potrawy
jak ze zwykłej tortowej a o wiele bardziej pożywne i bogate w
drogocenny błonnik. Dodatkowo tarta to dobry sposób na
wykorzystanie różnych składników, które zalegają w lodówce czy
szafce. Ja tym razem myślałam jak wykorzystać fasolkę szparagową.
Efekt całkiem niezły:-) Składniki podane są na małą tartę.
Składniki na ciasto:
Składniki na wypełnienie:
200g fasolki
 szparagowej
 
50g szynki dobrej
 jakości
 
mała cebula
 
2 jajka
 
pół szklanki mleka
 
100g koziego sera
 
łyżka oleju
 
sól, pieprz, gałka
 muszkatołowa
 
Sposób przygotowania:
Masło wymieszać z mąką
i solą do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać zimne mleko oraz
żółtko i szybko wyrobić ciasto do połączenia się składników.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Docisnąć do brzegów i wstawić do lodówki na pół godziny.
Następnie wsadzić do nagrzanego piekarnika (180ºC)
i piec przez 20 minut.
Fasolkę szparagową
wrzucić do wrzącej wody na około 5 - 10 minut a następnie
odcedzić i schłodzić pod strumieniem zimnej wody. Dzięki temu
fasolka będzie ugotowana, zachowa kolor i nadal będzie chrupiąca.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju.
Dodać pokrojoną szynkę i podsmażyć jeszcze przez parę minut.
Wymieszać z fasolką szparagową i wyłożyć na podpieczony spód o
tarty. 
Jajka rozbić i dokładnie
wymieszać z mlekiem oraz przyprawami. Tak przygotowany płyn wlać
na fasolkę szparagową. Na wierzch ułożyć kozi ser. Piec około
25 minut w 180ºC.